Index Vakbarát Hírportál

A benzinkutasok szerint jók a kormány javaslatai, csak nem elégségesek

2022. február 25., péntek 09:29

Folytatódnak az egyeztetések a kormány és a Független Benzinkutasok Szövetsége között az üzemanyagárstop miatt kialakult helyzet kezeléséről.

Nagyon konstruktív dialógus alakult ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a kis benzinkutak képviselete között. Egri Gábor, a héten megalakult Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke elmondta: még ezen a héten kiegészítéseket fognak javasolni a minisztérium részéről megfogalmazott ajánlathoz.

Az elsődleges az, hogy a nap napot követő negatív előjelű működéseket megszüntessük az érintett töltőállomásokon, fenntarthatóvá téve a kiszolgálást

– fogalmazott a szövetség vezetője, aki bár előremutatónak tartja a kormány benzinkútmentő akciótervét képező, György László államtitkár által bejelentett hat pontot, azonban azt nem tekinti végleges megoldásnak.

A kormány javaslatai:

  1. Hitelmoratórium bevezetése az érintett kis benzinkutak számára.
  2. Az MSZKSZ-díj elengedése és a kedvezmény átengedése a benzinkutaknak.
  3. A szociális hozzájárulási adó elengedése kis benzinkutak esetén töltőállomásonként 4 fő foglalkoztatotti létszámig.
  4. A Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási Programból a 10 fő alatt foglalkoztató kis benzinkutak beruházásainak támogatása 70 százalékos támogatásintenzitással eredményes pályázat esetén. (Ez azt jelenti, hogy egy 14 millió forintos, 4 kiszolgálópisztolyt működtető tankolóautomata árából 10 millió forintot átvállal a kormány.)
  5. 0 százalékos áthidaló hitel a Széchenyi Kártya Program keretében.
  6. A külföldről beszerzett energia esetén fizetendő adó eltörlése.

Finomítanak az intézkedéseken

Abban állapodtak meg az ITM államtitkárával, hogy a Független Benzinkutasok Szövetsége elkészíti saját javaslatát, amivel a kialakult helyzetet szerintük orvosolni lehet.

A tárca javaslatai jók, de ezeknél gyorsabb megoldások kellenek, mert a létünk a tét, a magyar ellátás pedig pillanatok alatt összeroppanhat

– mondta Egri Gábor az Inforádiónak. A szövetség elnöke hangsúlyozta, hogy rövid távon, néhány napon belül meg kell oldani a helyzetet. A rövid távú és gyors megoldás szerinte azt jelenti, hogy a töltőállomásokat ne veszteségbe vigye minden liter üzemanyag, és úgymond ne a benzinkutas fizessen jattot. A szövetség részéről éppen emiatt egy célzott támogatási rendszert tartanának szükségesnek, amit a minisztériummal is ismertettek szerdán. A tárca láthatóan nem volt elutasító, így kidolgozzák a javaslatuk részleteit – jegyezte meg Egri Gábor.

A kormány még tavaly novemberben rögzítette 480 forintos áron a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti árát, eredetileg három hónapra, amit utóbb május közepéig meghosszabbítottak. Az intézkedés miatt később több kisebb benzinkút is bezárt, ennek okairól ebben a cikkben írtunk részletesebben.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok