Index Vakbarát Hírportál

Moszkva és Minszk lassan fizetésképtelen kategóriába kerül

2022. március 10., csütörtök 13:19

A Fitch Ratings leminősítette Oroszországot, és valószínűsítik, hogy lassan fizetésképtelen kategóriába kerül Moszkva. Ennek ellenére a Kreml teljes mellszélességgel állítja: a gazdaságuk bírni fogja.

Az 1917-es orosz kommunista forradalom óta nem látott nagyságú, 40 milliárd dollárnyi (nagyjából 13 700 milliárd forintnyi) külső kötvényt és azok hozamait nem fizeti ki Moszkva a külföldi hitelezőinek. A hitelminősítők még nem sorolták be őket a „nem teljesítők” kategóriájába, de ehhez egyre közelebb kerülnek, amióta a szankciók és a büntetőintézkedések sorozata miatt kizárták az országot a globális pénzügyi piacokról.

A FITCH RATINGS HAT FOKOZATTAL RONTOTTA MOSZKVA BESOROLÁSÁT: „B”-RŐL „C”-RE.

Azzal indokolták, hogy küszöbön áll a fizetésképtelenség a szankciók és a kereskedelmi korlátozások miatt. Ennek akkor lehet komoly kockázata, ha egyes európai pénzintézetek a feltételezettnél nagyobb mértékben ki vannak téve az orosz adósságfizetésnek.

Carmen Reinhart, a Világbank vezető közgazdásza úgy nyilatkozott a Reutersnek, szerinte 

OROSZORSZÁG ÉS FEHÉROROSZORSZÁG KÖZEL KERÜLT A FIZETÉSKÉPTELENSÉGHEZ, MERT AZ OROSZ–UKRÁN VÁLSÁG MIATT NAGYON KEMÉNY NYUGATI SZANKCiÓK SÚJTJÁK ŐKET.

A vezető közgazdász „aggódik amiatt, amit nem lát” – szerinte az orosz pénzintézetek jól tőkésítettek, de erről valódi adatok nincsenek, a mérlegeik gyakran átláthatatlanok.

A Nemzetközi Fizetések Bankjának adatai szerint a külföldi befektetők valamivel több mint 121 milliárd dolláros (több mint 41 000 milliárd forintos) kitettséggel rendelkeznek Oroszországgal szemben, ezek nagy része európai hitelezőknél összpontosul.

A Kreml eközben kitart amellett, hogy az orosz gazdaság túléli a nyugati szankciókat, amelyek része, hogy kitiltottak több orosz bankot a SWIFT nemzetközi utalási rendszerből, Vlagyimir Putyin elnök és oligarchák százainak vagyonát fagyasztották be, valamint betiltották az Oroszországba irányuló technológiaexportot. Sőt, a héten az Egyesült Államok megtiltotta az orosz olaj és földgáz vásárlását is az amerikai szereplőknek. Sok cég pedig úgy hagyja maga mögött az országban lévő érdekeltségeit, hogy erre szankciók nem kényszerítik. Mindezek jelentősen rontják az orosz gazdaság helyzetét.

Ukrajna helyzete

Elemzők úgy látják, Ukrajnának idén is adósságkönnyítésre lesz szüksége, mivel a háborúval kapcsolatos kiadásaik megviselik a gazdaságát, és 2021 végén 94,7 milliárd dollár (nagyjából 32 500 milliárd forint) adósságterhe volt az országnak.

SZAKÉRTŐK ARRA SZÁMÍTANAK, HOGY KIJEV FIZETÉSI KÖNNYÍTÉSÉRT FOLYAMODIK MAJD.

Ukrajna a türelmi idő alatt elmulaszthatna egy közelgő kamatfizetést anélkül, hogy hitelminősítését lerontanák.

Ukrajna államadóssága jelentős, 1,6 milliárd dollárral tartozik a Párizsi Klub hitelezőinek, és további 4,9 milliárd dollárral másoknak, legnagyobb részt vélhetően Kínának az adósságszakértők szerint.

(Borítókép:  Egy nő sétál a moszkvai Nemzetközi Üzleti Központ épületei mellett 2021. október 26-án.  Fotó:  Alexander NEMENOV / AFP)

Rovatok