Index Vakbarát Hírportál

Erősödéssel kezdte a hetet a forint

2022. március 14., hétfő 06:30

A pénteki szintekkel összehasonlítva erősödött a forint a bankközi piacon hétfőn kora reggel a főbb devizákkal szemben.

Reggel hat órakor az euró 381,97 forinton állt, vagyis alacsonyabban a péntek esti 382,15 forintos jegyzésnél. A svájci frank jegyzése 374,85 forintról 373,94 forintra csökkent.

A dollárnál is erősödést hozott a hét első napja: péntek este még 350,19 forinton állt az amerikai valuta, hétfő reggelre azonban 349,90 forintra süllyedt. Az euró 1,0917 dollárra erősödött a péntek esti 1,0914 dollárról – adta hírül az MTI.

Rekordmélység a múlt héten

A múlt héten többször is rekord mélyre zuhant a magyar fizetőeszköz, olyan is előfordult, hogy egy euróért 400 forintot elkértek, ez ráadásul történelmi mélypontnak számít.

A kormány részéről Szijjártó Péter külügyminiszter, illetve Varga Mihály pénzügyminiszter is megszólalt a magyar fizetőeszköz gyengülésével kapcsolatban. A két tárcavezető egyaránt azon az állásponton volt, hogy a forint az Ukrajnában zajló háború miatt bevezetett európai és amerikai szankciós intézkedések miatt gyengül.

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a Monetáris Tanács múlt keddi ülése utáni online sajtótájékoztatón leszögezte:

A JEGYBANK KÉSZEN ÁLL MINDEN ESZKÖZT ALKALMAZNI A PÉNZPIACI STABILITÁSÉRT.

Rovatok