Index Vakbarát Hírportál

Magyarország 209 millió eurót kap Brüsszeltől egy fejlesztésre

2022. március 22., kedd 16:39

Az Európai Unió versenyjogi hivatala kedden jóváhagyta, hogy Magyarország 209 millió eurós támogatást kapjon egy fejlesztésre.

A pénzt az SK Innovation nevű dél-koreai cég Fejér megyében, Iváncsán épülő gyárának fejlesztésére szánják, amelyben az elektromos autókhoz fognak akkumulátort gyártani. Az Európai Bizottság indoklása szerint a projekt segíthet a régió továbbfejlesztésében és abban, hogy újabb munkahelyeket hozzanak létre. Hozzátették: ezáltal a fejlesztésnek több előnye van, mint amilyen hátrányokkal versenyjogi szempontból rendelkezik.

A fejlesztést tavaly januárban jelentették be. Szijjártó Péter akkor azt mondta: a fejlesztés 2500 új munkahelyet biztosít majd a magyar munkavállalók számára.

Aki megnyeri magának az elektromos autók beruházásait, az a jövőt nyeri meg

hangsúlyozta akkor a külügyminiszter.

A gyárban többek között a Volkswagen, a Ford és a Hyundai autóiba fognak akkumulátort gyártani. A dél-koreai cégnek egyébként már működik egy gyáregysége Komáromban, egy másik pedig ugyancsak építés alatt áll, vagyis az iváncsai gyár már a harmadik lesz.

A magyar külügyminiszter tavaly novemberben, a dél-koreai elnök magyarországi látogatásakor erről és más beruházásokról azt mondta: egyértelműen sikertörténetet jelent, hogy az ázsiai ország cégei ilyen mértékben érdeklődnek Magyarország iránt. 

(Borítókép: Az Európai Bizottság brüsszeli központja 2019. január 14-én. Fotó: Michele Spatari / NurPhoto via Getty Images)

Rovatok