Index Vakbarát Hírportál

A kormány támogatja a kisbenzinkutakat, de csak két feltétellel

2022. március 24., csütörtök 08:37

Literenként 20 forintos támogatást nyújt a kisbenzinkutaknak a kormány, de csak akkor, ha vállalják, hogy folyamatosan nyitva tartanak és változatlan létszámban foglalkoztatják tovább munkavállalóikat – derül ki a szerda este megjelent Magyar Közlönyből és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleményéből.

A szerda este megjelent kormányhatározatból kiderül, a kormány literenként 20 forint támogatást nyújt a kisbenzinkutaknak. A határozat alapján a támogatást márciusra, áprilisra és májusra igényelhetik a benzinkutak abban az esetben, ha vállalják, hogy folyamatosan nyitva tartanak és változatlan létszámban foglalkoztatják tovább munkavállalóikat. Az intézkedés így az üzemanyag-ellátás biztonsága mellett a munkahelyek megvédését is garantálja – olvasható a határozatban és az ITM közleményében.

Az ITM hozzáteszi: a benzinkutasok a kérelmet online formában nyújthatják be 2022. március 25-én, pénteken 8 órától az IFKA erre a célra kialakított felületén. A támogatás folyósítása várhatóan a jövő héten elkezdődik, az ellátásbiztonság garantálása érdekében a nyitva tartó benzinkutak előre, egy összegben kapják meg a literenkénti 20 forintos hozzájárulást.

Május 15-ig marad a benzinárstop

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter 2021. november 11-én jelentette be, hogy november 15-től három hónapra rögzítik a benzinárakat. Orbán Viktor február 13-án, az évértékelőjében jelentette be, hogy május 15-ig marad a befagyasztott üzemanyagár, ennek értelmében továbbra is legfeljebb 480 forint lehet a benzin és a gázolaj literenkénti ára. A döntés után számos töltőállomás került bajba, így február végén az üzemanyagok nagykereskedelmi árát is befagyasztották, majd a kormány néhány nappal később újabb intézkedésekről döntött, amelyet a március 10-i Kormányinfón Gulyás Gergely jelentett be. Ennek értelmében

A Menedzsment Fórum arról is írt, hogy csütörtökön tiltakozást tartanak a benzinkutasok: a mintegy 350 kis benzinkutat tömörítő FBSZ március 24-én délre hirdette a megmozdulást a Mol székháza elé.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, csütörtöki percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép:  Gorondy-Novák Edit / Index)

Rovatok