Index Vakbarát Hírportál

A Kreml azt állítja, hogy nem áll le a gázszállítás

2022. április 1., péntek 13:58

Nem áll le az orosz gázszállítás, ha a vevő április 1-jéig nem igazolja vissza, hogy kész rubelben rendezni a számlát – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

Vlagyimir Putyin elnök csütörtökön írta alá a devizaváltást előíró rendeletet, amelyet az európai kormányok elfogadhatatlan szerződésszegésnek neveztek.

Az Oroszország által a gázexportért követelt rubelfizetések az április végén és májusban esedékes elszámolásokat  befolyásolják. Oroszország nem fogja pénteken leállítani az Európába irányuló gázszállítást – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Rengeteg arra vonatkozó kérdést kaptam, hogy ha nincs visszaigazolás a rubelben történő fizetésről, akkor április 1-jétől leáll-e a gázszállítás. Nem, nem így van, ez nem következik a tegnap aláírt és közzétett rendeletéből

– nyilatkozott a Kreml szóvivője. Majd úgy folytatta: a most zajló szállítások kifizetése nem ma, hanem a hónap második felében, április végén vagy akár május elején esedékes.

Peszkov elmondta, hogy Oroszország egy adott pillanatban felhagyhat a rubelrendeléssel, ha a feltételek megváltoznak, de „a jelenlegi körülmények között a rubel a legelőnyösebb és legmegbízhatóbb lehetőség számunkra”. 

Arra a kérdésre, hogy a német média beszámolt arról, hogy Németország esetleg államosítaná a Gazprom egyes leányvállalatait, Peszkov azt mondta, hogy

ez a nemzetközi jog súlyos megsértése lenne.

(Borítókép: Oroszországi földgázvezeték. Fotó: Jens Büttner / picture alliance / Getty Images)

Rovatok