Index Vakbarát Hírportál

Nem tervez adóemelést a kormány, megtartanák a befagyasztott árakat

2022. április 9., szombat 09:12 | aznap frissítve

Nem kell számítani a lakosságot sújtó adóemelésre a választás után sem – jelentette ki Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott a Világgazdaság podcastjában.

Az MTI beszámolója szerint a politikus elismerte, hogy a magyar gazdaságot is több mint két éve „gyötri” a koronavírus-járvány, az energiaárak berobbanása, és az idén kirobbant orosz–ukrán háború is súlyos következményekkel járt. Mindezek miatt „költségvetési fegyelemre” lesz szükség, de az embereket érintő megszorítás egészen biztosan nem lesz – jelentette ki a miniszterelnöki megbízott.

Hozzátette:  a költségvetési hiány valóban nagyon nagy, ezt le kell faragni, mert enélkül nehezen lehetne gazdasági növekedés, és egyértelműen ez a cél. Ugyanakkor felhívta a figyelmet , hogy Orbán Viktor kormányai már több válsághelyzetben is helytálltak.

Magyarországon 1998 és 2002 között többször volt komoly árvízhelyzet, 2010 után egy gazdasági világválság közepette vették át a kormányzást, majd megtörtént a vörösiszap-katasztrófa, aztán 2015-ben jött a migrációs válság, 2019 óta tart a koronavírus-járvány, most pedig kitört a háború – sorolta Nyitrai Zsolt. Szerinte a vasárnapi országgyűlési választás eredménye ennek is köszönhető, amellett, hogy a jobboldali kormányok nem növelték a lakosság kiadásait.

A kamatstopról, az alapvető élelmiszerekre vonatkozó árstopról és az üzemanyagárstopról a miniszterelnöki megbízott azt mondta: mindegyiknek van egy határideje, de törekszenek rá, hogy ezeket meghosszabbítsák majd. Az üzemanyagárról azt mondta: folynak a tárgyalások, miként lehetne a jövőben is fenntartani.

Nyitrai Zsolt arról is beszélt, hogy a globális szinten növekvő infláció miatt több más döntést is hoztak annak érdekében, hogy „kevésbé érzékelhetővé” tegyék az emberek számára. Ezek közé tartozik a 13. havi nyugdíj visszaadása, a hathavi fegyverpénz és a családi adóvisszatérítés, amelyek összesen több millió embernek jelentettek segítséget – fogalmazott.

Arról, hogy Magyarország az Európai Unió helyreállítása alapjából megkapja-e a 2100 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást, valamint a 3600 milliárd forintnyi nulla százalékos kamatozású hitelt, Nyitrai Zsolt azt mondta: ezek a támogatások nem ajándékok, járnak Magyarországnak, ezért meg fognak küzdeni értük. A jogállamisági eljárás megindításával összefüggésben azt mondta: a magyar kormány még nem kapott konkrét értesítést erről, egyelőre „várják a fejleményeket”.

Rovatok