Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó: Nem támogatjuk az embergót az orosz nyersanyagokra

2022. április 19., kedd 15:53

Magyarország nem támogat semmilyen szankciót az orosz olaj- és gázszektorral szemben, emelte ki újra Szijjártó Péter külügyminiszter kedden Facebook-bejelentkezésében, ezzel határozottan megismételve a magyar kormány korábban már többször ismertetett álláspontját.

A sajtótájékoztatót a török kollégájával Ankarában folytatott megbeszéléseket követően tartották, amiről külön az Index is beszámolt.

Szijjártó Péter külügyminiszter egyértelművé tette: Magyarország nem támogat semmilyen orosz energetikai szankciót.

Majd hozzátette, hogy Magyarországra az orosz gázszállítmányok zavartalanul érkeznek, a szerződések szerint.

Nekünk az a kötelességünk, hogy garantáljuk Magyarország energiaellátásának biztonságát. Ahogy eddig, ezután sem fogjuk megszavazni ezeket a szankciókat

– mondta a magyar külügyminiszter.

Ez nemcsak az olaj- és gázimportra vonatkozik, hanem az Oroszországgal folytatott atomenergetikai együttműködésre is, különös tekintettel a Paksi Atomerőmű üzemanyag-ellátására.

A külügyminiszter szerint Magyarország mindent megtesz az energiaellátás biztonsága érdekében.

A hónap elején a BBC-nek adott interjújában Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azzal vádolta Németországot és Magyarországot, hogy akadályozzák az energiaembargóra irányuló erőfeszítéseket – erre ma a magyar külügyminiszter is felhívta a figyelmet. Az ukrán elnök szerint Oroszországnak idén akár 326 milliárd dollár bevétele lehet ebből.

Nem értjük, hogy lehet vérből pénzt csinálni, sajnos több európai ország ezt teszi. Szeretném, ha őszinték lennénk, például az olajembargóval. Szerintem ez az egyik legfontosabb kérdés, amelyet az európai országok közül Németország és Magyarország is blokkol

– mondta akkor Volodimir Zelenszkij.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a múlt hónapban azt mondta, hogy bár Magyarország elítéli a Kreml ukrajnai invázióját, nem támogatja az orosz olaj- és gázszankciókat. Orbán Viktor szerint az orosz olaj- és gázszektorral szembeni korlátozások „aránytalanul nagy terhet” jelentenek Magyarország számára.

Elítéljük Oroszország fegyveres offenzíváját, és elítéljük a háborút is. De nem fogjuk hagyni, hogy a magyar családok fizessék meg a háború árát

– mondta többször is Orbán Viktor, Magyarország frissen megválasztott miniszterelnöke.

(Borítókép: Szijjártó Péter 2022. április 6-án. Fotó: Rosta Tibor / MTI)

Rovatok