Index Vakbarát Hírportál

Újpest polgármestere segíteni akar a drasztikusan leépítő Tungsramnak

2022. április 28., csütörtök 10:51

Déri Tibor, Újpest polgármestere a helyi képviselő-testület felhatalmazását kéri, hogy elkezdhesse a tárgyalásokat a Tungsram-dolgozók jövőjéről, akiket várhatóan hamarosan tömegével bocsát el a vállalat.

Szerdán írta meg az Index, hogy a Tungsramnál már akkora a baj, hogy a jelenlegi tervek szerint az év végéig 1600 munkavállalójától válik meg a vállalat.

A cégnél jelenleg körülbelül 3100-an dolgoznak, vagyis a munkavállalók több mint fele beleesik a csoportos leépítésbe. A tervezett leépítés főként a gyári dolgozókat érinti mind az öt gyárban.

A vállalat szerint elkerülhetetlenné vált a technológiai váltás, ezért megszüntetik a hagyományos lámpagyártást.

Az Indexnek adott áprilisi interjújában Jörg Bauer, a Tungsram elnök-vezérigazgatója arról beszélt, hogy egy azonnali kormányzati segítség lehetővé tenné egy tudásalapú társadalomhoz hozzájáruló, innovatív értéket teremtő, történelmi magyar márka további működését, sikeres transzformációját.

Kormányzati helyett egyelőre önkormányzati segítség

Újpest momentumos polgármestere, Déri Tibor csütörtök reggel hivatalos Facebook-oldalán tette közzé, hogy ő a maga részéről kész segíteni a Tungsramnak és a dolgozóinak, akiket elbocsátanak.

A fiatal polgármester úgy tudja, hogy az 1600 Tungsram-dolgozóból 400-at Újpesten bocsátanak el.

Sok kérdésre a jövőben kapunk választ, mindenesetre felkészülni, a tárgyalásokhoz felhatalmazást kérni most kell. Van még némi idő az elbocsátásokig, amennyire lehet, meg kell próbálni gyorsan megoldásokat találni

– értékelte a helyzetet bejegyzésében Déri Tibor, aki az újpesti képviselő-testület csütörtöki ülésén szeretne felkérést kapni képviselőtársaitól, hogy tárgyalásokat kezdeményezhessen az illetékes minisztérium, a munkaügyi központ, a Tungsram és szakszervezetei között az Újpesten elbocsátandók jövőjéről.

Arra szintén felhatalmazást kér a képviselő-testülettől Újpest polgármestere, hogy párbeszédet kezdeményezhessen a kerületben működő cégekkel a Tungsramtól elbocsátandó emberek elhelyezkedéséről.

Zalaegerszeg is segít

Zala megyében két üzemet is érint a leépítés: a zalaegerszegit és a nagykanizsait. Zalaegerszegen jelenleg 295 fő dolgozik a Tungsram helyi üzemében. Közülük hatvan munkavállalót érint az elbocsájtás, négy ütemben, 2022 júliusa és októbere között. Nagykanizsán hétszáz dolgozó szerződését szünteti meg a Tungsram.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere már szerdán felvette a kapcsolatot több zalaegerszegi, a létszámát jelentősen bővíteni szándékozó vállalat vezetőjével és a Zala Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottjával. A megkeresett cégek a megyei kormányhivatal foglalkoztatási főosztályát is bevonva meg fogják keresni mind a hatvan érintett dolgozót, konkrét állásajánlattal

– tette közzé közösségi oldalán Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere.

A Tungsram zalaegerszegi üzeme nagyjából 200 fős dolgozói állománnyal üzemel továbbra is. 

A nagy leépítéstől függetlenül a Tungsram-gyárak területén továbbra is folyik majd tevékenység, a Tungsram három üzletágra koncentrál: az energiatakarékos világításkorszerűsítésre, az alkatrész- és komponensgyártásra, miközben korszerű LED-megoldásokat kínál kültérre, ipari létesítményekbe és alagutakba.

A Tungsramnál április 11. és 22. között részleges gyárleállások voltak, a dolgozókat szabadságra küldték, a cégvezetés indoklása szerint azért, hogy a vállalat áttervezhesse kapacitásait a vevői igényekhez képest, és meglévő készleteit is eladhassa.

(Borítókép: Targoncával pakolják kamionba a horvátországi segélyszállítmányt a Tungsram Nagykanizsai Fényforrásgyárában 2020. március 31-én. Fotó: Varga György / MTI)

Rovatok