Index Vakbarát Hírportál

Változás jön az otthoni munkavégzés szabályozásában

2022. május 1., vasárnap 10:54

Júniustól lép életbe a távmunkavégzés új szabályozása. A koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet megszűnését követően hatályba lépő törvénymódosításokkal várhatóan hosszú távon is megmarad az otthoni munkavégzés lehetősége – írja a Magyar Nemzet.

A lap azt írja, hogy a június 1-ig tartó megszűnő veszélyhelyzettel az otthoni munkavégzést átmenetileg szabályozó rendelet is megszűnik, emiatt volt szükség a távmunkával kapcsolatos törvények módosítására.

A még tavaly elfogadott törvénymódosítások célja, hogy a lehető legrugalmasabbá tegye a munkahelyen kívüli munkavégzést, melynek részleteiről a munkáltatónak és a munkavállalónak kell megállapodnia.

Fontos változást hoz a munka törvénykönyvének módosítása is: a júniustól hatályos törvénymódosításban ugyanis a járvány előtti szabályozással szemben a következő hónaptól már nincs különválasztva a távmunka és a home office, a szövegben mindössze a távmunkavégzés kifejezés szerepel.

A távmunkavégzést viszont rögzíteni kell a munkaszerződésben. Ennek feltételeiről, így a munkahelyen és a munkahelyen kívül töltött munkaidő arányáról, vagyis a hibrid munkavégzés módjáról a munkavállaló ás a munkáltató állapodik meg. 

(Borítókép: Daniel Acker/Bloomberg via Getty Images)

 

Rovatok