Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter szeretné, ha a magyar cégek Üzbegisztánban terjeszkednének

2022. május 4., szerda 14:33

Szijjártó Péter szerint hatalmas fejlesztések zajlanak Üzbegisztánban, az együttműködés egyik fő területe a nukleáris energia.

Magyarország és Üzbegisztán együttműködési programot indít a nukleáris energia, a vízgazdálkodás és mezőgazdaság, valamint a határvédelem területén – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Taskentben.

Szijjártó Péter szerint hatalmas fejlesztések zajlanak Üzbegisztánban, ezért széles körű együttműködési program indul, amely megnyitja a lehetőséget a versenyképes magyar vállalatok számára, hogy sikeresek legyenek Üzbegisztánban – írja az MTI.

A külügyminiszter az együttműködés egyik fő területeként a nukleáris energiát jelölte meg.

az Üzbegisztánban tervezett újabb erőmű magyar hűtési technológiával épülhet meg egy 300-400 millió eurós projekt keretében.

Emellett Magyarországon képezhetnek üzbég nukleáris szakembereket, amihez ösztöndíjas helyeket biztosítanak az üzbég diákoknak a magyar felsőoktatásban.

Jelentősen nőtt a kétoldalú kereskedelmi forgalom

Szijjártó Péter elmondása alapján a második együttműködési terület a határvédelem, különös tekintettel Afganisztán közelségére. A külügyminiszter megemlítette a vízgazdálkodás és mezőgazdaság területét is, például itt már meg is született a megállapodás a Türk Tanács aszálymegelőzési intézetének létrehozásáról.

Szijjártó Péter azt is elmondta, hogy idén 48 százalékkal nőtt a kétoldalú kereskedelmi forgalom, amelynek mértéke már tavaly is meghaladta a 110 millió dollárt, a további bővülés érdekében pedig a magyar Eximbank 105 millió eurós hitelkeretet nyitott.

A magyar–üzbég kapcsolatok tudatosan épülnek egy ideje: közel egy évvel ezelőtt arról számoltunk be, hogy megnyitotta kapuit az Üzbég–Magyar Burgonyakutató Központ. Erre Orbán Viktor miniszterelnök és a magyar kormány tagjainak üzbegisztáni látogatásakor került sor. 

Rovatok