Index Vakbarát Hírportál

Gellert kaphat az orosz olajembargó, akkor is, ha bevezetik

2022. május 6., péntek 12:34

A Shell olajipari vállalat szerint a világ nem rendelkezik olyan rendszerekkel, amelyekkel nyomon követhető lenne a tengerentúlon finomított orosz olaj. Ez alááshatja a szankciókat, mert megmondhatatlan, hogy mi volt a forrása a finomított termékeknek.

Az Európai Unió az orosz olaj betiltását tervezi, és számos más ország is kerüli az országból származó energiahordozók importját. Azonban van esély arra, hogy az egész szankciós csomag betarthatatlan lesz, legalábbis a világ egyik legnagyobb olajcége, a Shell szerint nincs semmilyen eszköz az olajtermékek származási országának visszakövetésére.

Nem lehet azonosítani semmilyen nyersolaj – beleértve az orosz nyersolajat is – eredetét, ha azt valahol máshol finomítják, és az adott ország termékeként értékesítik tovább

– mondta Ben van Beurden, a Shell vezérigazgatója a Business Insider szerint a tervezett EU-s tiltással kapcsolatos technikai problémákról.

Túl bonyolultak a globális ellátási láncok

„Jelenleg nem rendelkezünk olyan rendszerekkel a világon, amikkel vissza tudnánk követni, hogy az adott molekula egy oroszországi geológiai képződményből származik-e” – magyarázta az olajtársaság negyedéves eredménybeszámolójáról tartott sajtótájékoztatón. 

Van Beurden megjegyzése is rávilágít, hogy a globális ellátási láncok bonyolultsága miatt nehézkes az orosz olaj elleni szankciók végrehajtása. Ezzel együtt az EU ezen a héten az orosz olajimport tilalmát javasolta az ország elleni hatodik szankciócsomag részeként az ukrajnai invázió miatt.

Az intézkedések a közvetlenül Oroszországból származó üzemanyagokra, például a dízelolajra és a repülőgép-üzemanyagra vonatkoznak majd, de nem vonatkoznak az orosz nyersolajból máshol finomított termékekre. Azonban egyelőre az Európai Bizottság nem tudta átvinni a javaslatát: az Orbán Viktor vezette magyar kormány már jelezte, hogy megvétózza a kezdeményezést, Bulgária és Szlovákia pedig fenntartásokkal van a javaslat iránt. A brüsszeli végrehajtó szerve pénteken új javaslatot tett a vonakodó tagállamoknak.

Így tehát az orosz nyersolajjal táplált indiai finomítóból kikerülő gázolaj indiai gázolajnak minősül

– hozott egy konkrét példát van Beurden, aki jelezte, hogy a Shell, a világ legnagyobb olajkereskedője nem üzletel orosz partnerekkel, és most sem vásárol nyersolajat az országból az azonnali piacokon. A vállalat azt is tervezi, hogy az év végéig felbontja a hosszabb távú orosz szerződéseit.

Az energiaóriás akár 5 milliárd dollárnyi eszközt is leírhat veszteségként, miután kivonul az orosz olaj- és gázszektorból.

(Borítókép: Egy volgográdi olajfinomító 2022. április 22-én Oroszországban. Fotó: REUTERS PHOTOGRAPHER/File Photo)

Rovatok