Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Csak olyan javaslatot támogatunk, ami biztosítja az ország energiaellátását

2022. május 10., kedd 13:12

Lehetetlen lenne beszerezni a magyar gazdaság működtetéséhez szükséges kőolajmennyiséget, ha Magyarország elfogadná az Európai Bizottság Oroszországgal szemben bevezetni tervezett hatodik szankciós javaslatcsomagját – jelentette ki Brüsszelben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Brüsszelben vett részt a Szíria megsegítésére rendezett hatodik nemzetközi konferencián kedden Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter a találkozó szünetében magyar újságíróknak elmondta: az Európai Bizottság bevezetni tervezett újabb szankciós javaslatcsomagja veszélyezteti az orosz energiahordozóktól való európai függőség felszámolására elért egységes európai uniós álláspontot.

A tárcavezető úgy látja, hazánk energiaellátása biztos lábakon áll, ami kiszámítható, és egyben az ország működőképességét is biztosítja. Ugyanakkor megjegyezte, hogy az Európai Bizottság javaslata épp ezt a helyzetet rombolná le, amit Magyarország nem enged.

Az Európai Bizottság Oroszországgal szemben bevezetni tervezett hatodik szankciós javaslatcsomagjának elfogadása esetén lehetetlen lenne beszerezni a magyar gazdaság működtetéséhez szükséges kőolajmennyiséget. Ezért Magyarország csak olyan javaslatot tud támogatni, amely kezelni tudja ezt az uniós bizottság által létrehozott problémát

– idézi a minisztert az MTI.

Szijjártó Péter közölte, a szankciók elfogadásával komoly infrastrukturális beruházásokra lenne szükség Magyarországon, illetve kezelni kellene az intézkedésnek az árak emelkedésére gyakorolt hatásait is.

Arról is beszélt, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn Budapesten részletes, teljes körű tájékoztatást kapott a brüsszeli testület által javasolt szankciós csomag Magyarországot érintő hatásairól. Magyarország ezért várja a helyzet megoldását célzó brüsszeli javaslatokat – tette hozzá a külügyminiszter.

A francia elnökkel és az Európai Bizottság elnökével is egyeztetett Orbán Viktor

Telefonon egyeztetett kedden Orbán Viktor miniszterelnök Emmanuel Macron francia elnökkel. Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetőjének tájékoztatása szerint a két fél Európa energiabiztonságával kapcsolatos kérdésekről tárgyalt egymással.

Hétfőn Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke látogatott Budapestre, akivel a kormányfő a Karmelita kolostorban tárgyalt. Orbán Viktor mellett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is részt vett az egyeztetésen. 

Ursula von der Leyen Twitteren foglalta össze röviden a tárgyalást. Az Európai Bizottság elnökének beszámolója szerint az Orbán Viktorral folytatott megbeszélés segített tisztázni a szankciókkal és az energiabiztonsággal kapcsolatos kérdéseket.

Előreléptünk, de további munkára van szükség

– fogalmazott.

Az uniós vezető azt is bejelentette, hogy videokonferenciát hív össze a regionális szereplőkkel az együttműködés erősítése érdekében az olajinfrastruktúrával összefüggésben.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, keddi élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el. 

(Borítókép:  Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2022. január 24-én Brüsszelben. Fotó: Thierry Monasse / Getty Images)

Rovatok