Index Vakbarát Hírportál

Brüsszel nem ígért pénzt Magyarországnak az olajembargó ügyében

2022. május 10., kedd 19:42

Ursula von der Leyen semmiféle pénzügyi ígéretet nem tett a magyar átállás költségeinek finanszírozására – jelentette ki Eric Mamer, az Európai Bizottság elnökének szóvivője. A bizottság elnöke hétfőn találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel.

A hétfői találkozó után Ursula von der Leyen Twitteren foglalta össze röviden a tárgyalást Orbán Viktor miniszterelnökkel. Az Európai Bizottság elnöke szerint a megbeszélés segített tisztázni a szankciókkal és az energiabiztonsággal kapcsolatos kérdéseket.

Előreléptünk, de további munkára van szükség

– állította.

A hvg.hu szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kijelentette, hogy „ha már Brüsszel létrehozott egy problémát, elvárják, hogy azt oldják is meg”. A lap úgy véli, hogy a miniszter ezalatt azt értette, hogy az Európai Bizottság hatodik szankciós csomagjának része az, hogy az EU fél éven belül megszünteti az orosz nyersolaj importját, év végére pedig a finomított olajét is. Hangsúlyozta, hogy Magyarország ezt határozottan ellenzi.

A fokozatos függetlenedést Szijjártó Péter szerint a magyar energiarendszer modernizálásával lehet elérni, amihez hozzátartozik a magyar kőolajfinomítók technológiai átállítása – „amihez több száz millió dollár és jó néhány év kell” –, és az adriai kőolajvezeték húszszázalékos bővítése is.

Eric Mamer, az Európai Bizottság szóvivője azonban azt nyilatkozta, hogy semmiféle pénzügyi ígéretet nem tett a magyar átállás költségeinek finanszírozására. Megerősítette továbbá, hogy más témáról, így például a befagyasztott helyreállítási alapról nem volt szó a tárgyaláson.

(Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke 2022. május 9-én. Fotó: Sathiri Kelpa / Anadolu Agency via Getty Images)

Rovatok