Index Vakbarát Hírportál

Brüsszel kitart az olajembargó mellett, a támogatási csomag is napirenden van

2022. május 13., péntek 14:57

Kitart az olajembargó terve mellett Brüsszel – ezt először erősítette meg hivatalosan az Európai Bizottság szóvivője azután, hogy a Politico című brüsszeli lap arról írt, hogy a lehetséges magyar vétó miatt kivehetik a hatodik szankciós csomagból az olajembargó ügyét. Az Index értesülései szerint több tervezet is napirenden van az olajembargó vonatkozásában.

Mint arról korábban beszámoltunk, többen is aggódnak, hogy végül elállhat az Európai Bizottság az orosz olajembargótól, mert a tagállamok közül több is ellenáll a javaslatnak, hogy ez a tilalom is kerüljön be a hatodik uniós szankciós csomagba.

„Kering egy elképzelés Brüsszelben arról, hogy daraboljuk fel a szankciós csomagot, amelynek kilencven százalékában már megegyeztünk, és hagyjuk ki az olajembargót. Roppant kínos, viszont pragmatikus, mert így maradna idő teljesen átbeszélni az olajembargó kérdését” – mondta a Politicónak egy, a belső ügyeket jól látó uniós diplomata. Később az M1-nek küldött hivatalos válaszában reagált az Európai Bizottság, cáfolva a lap forrásait.

Kitart az olajembargó terve mellett Brüsszel – erősítette meg hivatalosan a brüsszeli végrehajtó testület szóvivője. 

További reakciók

Jelenleg több tervezet is napirenden van az olajembargóval kapcsolatban. Az elmúlt napokban több pont esetében is sikerült haladást elérni a tagállamokkal folytatott tárgyalásokon

– közölte az Indexszel pénteken egy brüsszeli diplomata. Mint ismertette,

is zajlanak egyeztetések az olajembargó bevezetését érintően. Utóbbi azért érdekes, mert a napokban arról ment a vita, hogy az unió támogatja-e valamilyen formában azt, hogy minél rövidebb időn belül függetlenedni tudjon Magyarország az orosz energiahordozóktól. Ismert, hogy a kormány szerint ez több év és rengeteg pénz lenne. Brüsszel akkor kijelentette: nem ígért pénzt Magyarországnak az olajembargó ügyében. 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelezte, hogy még mindig várják Brüsszel azon javaslatát, amely nyomán el tudnák fogadni a szankciós csomagot. Ha ilyen nem lesz, akkor a magyar kormány továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a vezetékes orosz olajat vegyék ki a szankciós csomagból időkorlát nélkül.

(Borítókép: Natalia Kolesnikova / AFP)

Rovatok