Index Vakbarát Hírportál

Putyin döntése egyértelmű, elzárja az Európába érkező gázt a Jamal gázvezetéken

2022. május 13., péntek 12:26

Oroszország elzárja az Európába érkező gázt a Jamal gázvezetéken. A vezeték lengyelországi működtetőjével szemben Moszkva szankciókat vezetett be, ahogy arról mi is korábban beszámoltunk. A mostani döntéssel egy újabb utánpótlási vonal szűnt meg.

Moszkva két héttel ezelőtt úgy döntött, hogy Lengyelországba és Bulgáriába nem szállít gázt, így mindkét ország alternatív megoldásokat keres a gáz pótlására. Kijev korábbi bejelentésének megfelelően a héten pedig leállt az Európába irányuló gázszállítás a szohranyivkai mérőállomáson keresztül. A mostani döntés kifejezetten a Jamal gázvezetéket érinti.

Németország azonnal reagált, mivel érzékenyen érinti a Jamal vezeték leállítása. Elítélték az orosz Gazprom döntését.

Összességében el kell mondanunk, hogy a helyzet olyan mértékben romlott, hogy több helyen is valósággá vált a gáz és az olaj fegyverként való alkalmazása

– nyilatkozta Robert Habeck, Németország gazdasági és klímaügyi minisztere az Euronews beszámolója szerint. Lengyelország pedig panasszal élt, szerintük a gázszállítás leállítása szerződésszegés.

Orosz energiaóriás szerint az európai országok azzal vétettek, hogy a szankciók miatt nem engedik a gázvezetékek karbantartását, valamint hogy részt vegyen azoknak a cégeknek az életében, amikbe részvényesként befektetett.

Háttér

Az orosz kormány szerdán a honlapján közzétette azoknak a cégeknek a listáját, amikre szankciókat vezetnek be. Vlagyimir Putyin orosz elnök így kíván válaszolni a példátlan szankciókra, amelyekkel őket sújtják.

Moszkva most büntetőintézkedést vetett ki az orosz gázt Európába szállító Jamal vezeték lengyelországi szakaszának tulajdonosára és az orosz gáztermelő Gazprom korábbi németországi egységére is. Ezek a leányvállatok szolgálják ki Európa gázfogyasztását.

(Borítókép: PETRAS MALUKAS / AFP)

Rovatok