Index Vakbarát Hírportál

Az unió keleti tagállamaiban drágul leggyorsabban az élelmiszer

2022. május 25., szerda 16:26

Az Európai Unió keleti tagállamait sújtja leginkább az élelmiszerek drágulása – írja az MTI a német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) szerdán ismertetett elemzése alapján.

Az EU statisztikai hivatalának (Eurostat) adataira épülő összeállítás szerint idén áprilisban Litvániában volt a legmagasabb, 22,1 százalékos az élelmiszerek árának éves szintű emelkedése. A második helyen Bulgária áll 21 százalékkal, a harmadik Lettország 17,7 százalékkal. Jelentős, 14 százalékot meghaladó drágulást regisztráltak ezenkívül Észtországban, Romániában Szlovákiában és Magyarországon is.

Az adatokból az is kiderült, hogy az uniós átlag a fenti számokhoz képest mindössze 8,9 százalék volt.

Átlag alatti drágulást pedig kizárólag nyugati tagországokban mértek. Németországban 8,5 százalékkal, Ausztriában 8,1 százalékkal, Franciaországban 4,3 százalékkal, Írországban pedig csupán 3,6 százalékkal kellett többet fizetni az élelmiszerekért áprilisban, mint egy évvel korábban.

A Destatis ezenfelül arra is rámutatott, hogy az EU keleti tagországaiban az élelmiszer drágulásának következményeit súlyosbítja, hogy ebben a térségben a legmagasabb az élelmiszerre fordított kiadások aránya a háztartások fogyasztásában. Romániában például a háztartások fogyasztási kiadásainak több mint negyedét, 28,3 százalékát viszi el az élelmiszer, Lettországban pedig majdnem a negyedét, 23,4 százalékát. Húsz százaléknál magasabb arányt regisztráltak Bulgáriában és Szlovákiában is.

Ehhez képest az EU-s átlag mindössze 15,9 százalék.

A háztartási kiadások élelmiszerre fordított aránya alapján felállított sorrendben az EU-s átlag alá kerülő országok közül csupán egy fekszik a keleti térségben, Szlovénia, ahol 15,8 százalék az arány. Franciaországban 15,2 százalékot, Ausztriában 12 százalékot, Németországban 11,1 százalékot regisztráltak. Fogyasztási kiadásaik legkisebb részét, 10,8 százalékát Írországban fordítják élelmiszerre a háztartások az EU-ban.

Magyarországon az élelmiszerár drágulását többek közt a kenyéren is érezni lehet, amelynek kilónkénti ára bizonyos üzletekben akár a nyolcszáz forintot is elérheti a következő hónapokban.

Rovatok