Index Vakbarát Hírportál

Zuhant egyet a forint, aztán délelőttre magához tért

2022. június 1., szerda 07:41

Gyengén kezdett a forint szerdán, ugyanis tovább romlott az értéke az euróhoz képest. Az árfolyam egyre csak romlik: alig egy nap alatt 4 forinttal drágult az euró, ezáltal egyre közelebb van a 400 forint/eurós lélektani határ is.

A múlt héten, Orbán Viktor extraprofitos rendkívüli bejelentése után az euró/forint árfolyam stabilan átlépte a 390-es határt, akkor a forint értéke 394-ig romlott az euróval szemben. Másnap a 396-ot is megközelítette, azután viszont lefelé indult el az árfolyam – egészen keddig.

Kedd délelőtt egy rövid időre még 393,57 forintért is lehetett kapni az eurót, utána azonban meredeken elindult felfelé az árfolyam, és fél 3-kor már 396,58 forintot kellett érte fizetni. Ezután kisebb korrekciók mellett folytatódott az árfolyam emelkedése, amelynek következtében este 9-10 órakor már stabilan 397-en állt az árfolyam.

Szerda reggel 6-kor 397,48 forintért lehetett kapni egy eurót, akkor viszont megint ugrott egyet az árfolyam és megközelítette a 398-at. 7.25-kor 397,85-nél állt az euró értéke,

vagyis egyre csak közelítünk a 400-as lélektani határhoz. 

Ha csak az utóbbi egy napot nézzük, akkor a kedd délelőtti 393,57-ről mostanra eljutottunk a 397,85-höz, vagyis alig 24 óra alatt 4 forinttal drágább lett az euró. 

A 400-as euró/forint árfolyamot március elején  már sikerült meghaladni egy rövid időre,  akkor a magyar kormány az Oroszország elleni szankciókat okolta ezért. 

398 fölé ment, aztán meggondolta magát és 397 alá szaladt vissza

Frissítés: Délelőtt 10 óra előtt meghaladta a 398 forintot az euró értéke. 10 órakor 398,57 forintba került egy euró, ezt követően azonban erősödött a magyar fizetőeszköz, és 10:11-kor –  egy nagyobb ugrásnak köszönhetően – már csak 397,76 forintot ért egy euró. Azután tovább erősödött, és 

Délelőtt 11 órakor már visszaszaladt 397 alá az árfolyam.

A forint azóta is tovább erősödik, vagyis egyelőre úgy fest, hogy mégsem éri el a 400-as határt.

Száguld, mint a táltos paripa, és az is kiderült, hogy miért

Azóta a forint egyre csak erősödik az euróval szemben: délután 1 órakor már kevesebb, mint 395 forintba került egy euró.

A portfolio.hu szerint a Pénzügyminisztérium szerdán nyilvánosságra hozott, angol nyelvű befektetői tájékoztatója is szerepet játszhatott a forint erősödésében. Ebben ugyanis azt írták, hogy 

a magyar kormány közel áll ahhoz, hogy megállapodjon az uniós helyreállítási alap forrásairól az Európai Bizottsággal.

Ezekkel az uniós forrásokkal kapcsolatban épp szerdán nyilatkozta azt Domokos László, az ÁSZ elnöke, hogy nem feltétlenül van szükség rájuk. Mindemellett a kormány – Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter – törekszik arra, hogy hozzájussanak a jelentős összegekhez. 

A Pénzügyminisztérium dokumentumában most azt írták ezzel kapcsolatban, hogy a tárgyalások már a végső fázisban vannak. Úgy fest, hogy a piac ezt egyelőre el is hitte nekik, ezért erősödik most a forint. Ha létrejönne a megállapodás, akkor az lehetővé tenné, hogy a kormány újabb, elsősorban az energiafüggőséget csökkentő és megújuló energián alapuló fejlesztéseket hajtson végre.

Ezen kívül a Portfolio megjegyzi, hogy a költségvetési kiigazításának május közepén történt bejelentése óta ebben az anyagban írták le a legpontosabban és részletesebben azt, hogy milyen lépésekre lehet számítani júniusban,  a GDP több mint 3 százalékát kitevő csomagban. 

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok