Index Vakbarát Hírportál

Az Európai Bizottság egyelőre nem tervezi az orosz gázembargót

2022. június 4., szombat 13:38

Az Európai Bizottság (EB) nem zár ki semmilyen szankciót Oroszország ellen, de egyelőre nincs tervben az orosz gázembargó – mondta az Európai Bizottság gazdasági biztosa, Paolo Gentiloni. Szerinte azonban nem a szankciókkal lehet legyőzni Oroszországot.

Egyelőre nem tervezi az EB, hogy szankcionálja az orosz gázszállítást – jelentette ki Paolo Gentiloni, az Európai Bizottság gazdasági biztosa. Hangsúlyozta: biztos abban, hogy a háborút nem a szankciókkal nyerik majd meg, a csomagoknak azonban „pusztító hatása lesz az orosz gazdaságra és hatalomra”.

A La Stampa olasz lapnak adott interjújában elmondta: „a háborúnak ára van”. A politikus szerint azonban Vlagyimir Putyin csak olyan tárgyalással lesz hajlandó a megegyezésre, ami lehetővé teszi számára, hogy ne azt kelljen mondania, hogy vereséget szenvedett.

Az Európai Bizottság által elindított hat csomag mindenesetre pusztító hatással lesz az orosz gazdaságra és a hatalomra, hatékonyságuk kétségtelen

– teszi hozzá. 

„Kínos volt látni, hogy Orbán miatt minden lelassul”

A gazdasági biztos szerint annak ellenére, hogy az európai front továbbra is egységes az Ukrajna melletti és Oroszország elleni háborúban, Gentilonit bosszantják azok a nehézségek, amelyeket az egyes intézkedéseket érintő megegyezés alatt tapasztaltak; utalva Orbán Viktor miniszterelnök álláspontjára.

Nagyon nehéz a brüsszeli döntéshozatal, és kínos volt látni, hogy minden lelassul, mert a 27-ből egy felállt, és azt mondta, hogy az állam- és kormányfői találkozón hozott döntés nem elég jó

– mondta. Gentiloni szerint „meg kell változtatni a szabályokat”, és abban reménykedik, hogy Berlin is foglalkozni fog a kérdéssel – írja a Swiss Info.

Elfogadták a hatodik szankciós csomagot

Mint arról beszámoltunk, kedd hajnalra megszületett a döntés: az Európai Unió tagállamai embargót vezetnek be az orosz kőolajra olyan formában, hogy ez a kontinensre érkező csővezetékeket nem fogja érinteni.

Mint kiderült, Orbán Viktorék további garanciákat kaptak arra az EU vezetőitől, hogy az Ukrajnán keresztül érkező csővezetékek megszakadása esetén segítséget kapunk más tagállamoktól – ebben a paktumban kifejezetten fontos lesz, hogy ténylegesen mi kerül írásban elfogadásra –, ha valami probléma adódna a szállítással. 

(Borítókép: Paolo Gentiloni. Fotó: Jason Alden / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok