Index Vakbarát Hírportál

Újabb élelmiszer-drágulás a láthatáron

2022. június 7., kedd 11:42

Folytatódik az élelmiszerárak növekedése, a legnagyobb láncok profitja csökkent.

Az elkövetkezendő néhány hónapban 15-20 százalék között fog mozogni az élelmiszerek boltos áremelkedése.

Az élelmiszerboltosoknak rengeteg kiadása van, mint például a munkabér, a világítás és az üzlethelyiség bérlete, ám a legnagyobb költséget mégis az üzletek polcaira kerülő termékek jelentik.

Az élelmiszeripar belföldi átadási árainak növekedését folyamatosan követniük kellett, ami az árcédulákon is megjelenik. A Blokkk.com kiskereskedelmi blog szerint ez a növekedési tendencia a háború okozta bajok miatt folytatódni fog.

Ma reggel már írtunk arról, hogy egy szakmai konferencián elhangzottak szerint is jelentős drágulások jönnek, így például egy kiló liszt ára 300, a kenyéré pedig 800 forint is lehet.

Árak Október November December Január Február Március Április
Ipar +10,8% +12% +14,9% +19,3% +21,1% +24% +30,1%
Bolt +5,2% +6% +8% +10,1% +11,3% +13% +15,6%
KSH, változás: árak előző év azonos időszakához képest, ipar: élelmiszerek belföldi értékesítése (szeszes italok, dohányáruk nélkül), bolt: élelmiszerek (szeszes italok, dohányáruk nélkül).

Már csak az a kérdés, hogy a vásárlók hogy fogják ezt bírni, hiszen ők sem fogadnak el minden áremelést, akkor sem, ha van pénzük. Ez látszik a legutóbbi üzleti beszámolókból is, hiszen a legnagyobb láncok forgalma nőtt, de a profitjuk csökkent – írta meg a Blokkk.com alapján az Infostart.

Rovatok