Index Vakbarát Hírportál

Állami beavatkozásra várnak a horvát szállodások

2022. június 13., hétfő 19:51

Az energiaárak elszálltak, a horvátok pedig más uniós országokhoz hasonlóan állami beavatkozásra várnak.

Horvátországban a szállodaiparban dolgozók állami beavatkozásra várnak, hiszen hiába számítanak idén bevételnövekedésre, a költségeik is lényegesen magasabbak lesznek, ami lassítja a beruházásokat – hangzott el a Horvát Idegenforgalmi Közösség (HUT) hétfői sajtótájékoztatóján.

Az emelkedő árak hatásának mérséklése érdekében arra számítunk, hogy más uniós országokhoz hasonlóan a kormány megfelelő döntéseket hoz, különösen az elektromos áramnál. Különös tekintettel arra, hogy a Horvát Elektromos Művek (HEP) az ország energiaellátásának 70 százalékát hazai forrásokból biztosítja

– mondta Veljko Ostojic, a HUT igazgatója.

Horvátország vezető szálloda- és turisztikai vállalatai körében végzett felmérésben a HUT megállapította, hogy a működési költségek meredeken emelkedtek, és hatással lesznek a jövedelmezőségre, valamint az ágazat beruházásaira.

A felmérés eredményéből – amelyet a HUT Turisztikai Impulzus Q2 2022 című kiadványában tették közzé – kiderült, hogy a szállodák és üdülési szállások költségei közül legnagyobb mértékben a villamos energia ára nőtt 2022 második negyedévében 2019 azonos időszakához képest, mégpedig 142,5 százalékkal. A második legnagyobb tétel a gázár, 105 százalékos növekedéssel, ezt az élelmiszerárak 20 százalékos és a munkaerő-költségek 10 százalékos drágulása követi.

Európa-szerte egyre több ország készül állami beavatkozásra az energia drágulása miatt. Így tesz például Németország, Franciaország, Olaszország és Spanyolország is, ugyanis az energiaárak emelkedésére reagálva adócsökkentési terveket jelentettek be. Robert Habeck német gazdasági miniszter pedig törvényeket kíván módosítani, hogy az üzemanyagár-kedvezményekkel való visszaélésekre hivatkozva meg tudják adóztatni a vállalatok nyereségét. Erre azért volt szükség, mert a literenként 35 centig terjedő adókedvezmény nem jutott el a fogyasztókhoz, ugyanis az olajipari vállalatok lenyelték az állami pénzt.

Rovatok