Index Vakbarát Hírportál

Az EasyJet is árat emel az extraprofitadó miatt

2022. június 13., hétfő 20:58

Magasabb árakkal kell számolniuk az utasoknak, ha a brit fapadossal szeretnének utazni itthonról, az EasyJet az őket terhelő adókat alapul véve határozza meg későbbi viteldíjait. Két másik diszkont-légitársaság már korábban jelezte, hogy áthárítja az utasokra a különadót.

Biztosra vehető, hogy az extraprofitadó miatti költségnövekedés magasabb árakat hoz majd az EasyJetnél – ezt válaszolta a Magyarországon is népszerű fapados légitársaság a HVG megkeresésére. Mint írták, „a jövőbeli járatokról szóló döntéseiknél a mostani adó hatásait is figyelembe fogják venni”.

A lapnak hangsúlyozták továbbá, hogy csalódtak amiatt, hogy a kormány extraprofitadót vetett ki a légitársaságokra, ráadásul egy olyan időszakban, amikor a légi közlekedési ágazat jön kifelé a koronavírus okozta visszaeséséből. Úgy vélik, az adóteher miatt végső soron Magyarország nemzetközi összeköttetése is romolhat.

Hazánkból három nagyobb fapados légitársaság, így a Wizz Air, az EasyJet és a Ryanair teljesít járatokat különböző nyugat- és kelet-európai desztinációkba.

Utóbbi, az ír cég a napokban közölte, hogy az utasokkal fizetteti ki a kormány által kivetett különadót. Jason McGuinness, a légitársaság kereskedelmi vezetője szerint több mint hülyeség különadót kivetni a légitársaságokra, amikor azok a járvány, az ukrajnai háború és az emelkedő üzemanyagárak miatt nem nyereségesek. A Ryanair korábbi közleményében arról írtak, hogy a július 1-től életbe lépő, utasonként tíz és huszonöt euró közötti összeg helyrehozhatatlanul károsítja a magyar turizmust, a légi összeköttetéseket, a forgalmat és a munkahelyeket sodorja veszélybe.

Miről szól?

A június 5-én a Magyar Közlönyben is megjelent extraprofitadóról szóló rendelet értelmében a repülőjegyekre 3900, valamint 9750 forint különadót vetnek ki. A kormány kihelyezett kormányülésen jelentette be, hogy az elhúzódó háborús helyzet miatt a kormány rezsivédelmi és honvédelmi alapot hoz létre, amelybe azoknak a szektoroknak kell különadót fizetni, amelyek extraprofitra tettek szert az elmúlt időszakban.

Azóta felmerült, hogy a Wizz Air is hasonlóan jár el. Kerestük őket, de a cégtől eddig nem kapott még választ szerkesztőségünk. A kormányzati álláspont mindenesetre az, hogy ha egy légitársaság áthárítja a különadót, meg kell emelni a rájuk vonatkozó adót. 

A kabinet egyébként nem tekint politikai kérdésként az ügyre, a Fidesz frakcióvezetője legutóbb azt mondta, egyszerű fogyasztóvédelmi kérdésről van szó, amit ki kell vizsgálni.

„Merthogy ezek az extraprofitadók azt a célt szolgálják, hogy azok a nagyvállalatok, amelyek extra nyereséget érnek el a háborús helyzet miatt – ilyen vagy olyan okok miatt –, fizessenek be a költségvetésbe, és ne pedig a magyar emberek: ezért én egyetértek azzal, amit a kormány bejelentett, hogy itt fogyasztóvédelmi vizsgálatot kell folytatni – nem háríthatják át” – így Hollik István. 

A fővárosi kormányhivatal már pénteken vizsgálatot indított a céggel szemben.

(Borítókép: Az EasyJet utasszállító repülőgépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2009. május 3-án. Fotó: Adam Berry / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok