Index Vakbarát Hírportál

JP Morgan: A legrosszabb esetben akár 380 dolláros olajár is lehetséges

2022. július 4., hétfő 17:35

Az amerikai JP Morgan elemzői szerint az olaj világpiaci ára szélsőséges esetben elérheti a hordónkénti 380 dollárt, ha az amerikai és az európai szankciók arra késztetik Oroszországot, hogy csökkentse a kőolaj kitermelésének mennyiségét.

A G7-országok csoportja az orosz olaj árának korlátozására bonyolult mechanizmust talált ki, hogy az oroszok hadigépezetén léket üthessen. Oroszország kiváló költségvetési helyzete miatt azonban azt is megengedhetné magának, hogy anélkül csökkentse napi ötmillió hordóval kőolaj-kitermelését, hogy az a gazdaságát jelentősen károsítsa – írta meg a Bloomberg a JP Morgan elemzésének lényegét.

A világ többi részén a kitermelés potenciális csökkentésének hatása katasztrofálisnak bizonyulhat. A kitermelés napi hárommillió hordós csökkentése ugyanis 190 dollárra emelné az olaj világpiaci árát. Arról nem is beszélve, hogy amennyiben az oroszok ötmillióval csökkentenék a kitermelést, az elemzők szerint a 380 dolláros hordónkénti olajár sem elképzelhetetlen.

Arról is írtunk, hogy az oroszok inkább a kínaiak és az indiaiak számára értékesítik a kitermelt kőolajat, így amíg a bevételeket fontosabbnak érzik, kevés lehet az esély a kitermelésük visszafogására. Viszont új fejlemény, hogy azzal az irániak is belefolytak a kínaiak kegyeiért folyó versenybe, hogy csökkentették a Kínába szállítandó iráni olaj árát.

(Borítókép: Andrey Rudakov / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok