Index Vakbarát Hírportál

A McDonald’s kivonult Oroszországból, helyette penészes, rovaros burgereket árulnak

2022. július 6., szerda 18:16

Elegük van az oroszoknak a McDonald’sot koppintó orosz gyorsétteremlánc gusztustalan, penészes, és más oda nem illő elemeket, többek között rovarlábakat tartalmazó szendvicseiből.

A McDonald’s is azok közé a cégek közé tartozik, amely kivonult az orosz piacról, miután Oroszország lerohanta Ukrajnát. Az amerikai gyorsétteremlánc eladta oroszországi üzleteit, amelyek helyén villámgyorsan „kinőtt” a McDonald’s orosz változata, a Vkuszno i Tocska (magyarul: Finom, és pont).

Az orosz gyorsétteremláncot, amelynek alapját a McDonald’s korábbi oroszországi éttermei szolgáltatják, egy ismert orosz oligarcha vásárolta meg. A koncepció pedig faék egyszerűségű: a Vkuszno i Tocska éttermekben kapható ételek többnyire a McDonalds termékei új marketing, új logó alatt értékesítve.

Csakhogy, mint a mellékelt ábra mutatja, az orosz McDonaldsban nem sikerül biztosítani a megszokott színvonalat: a Daily Mail tudósítása szerint a vásárlók penészes zsemlékről panaszkodnak, valamint arra, hogy rovarlábak is kerültek a burgerekbe.

(A lap bizonyításul közölt képeket is, ezeket csak erős idegzetűeknek, pontosabban gyomrúaknak ajánljuk.)

A penészes eset azok után különösen kínos, hogy az orosz McDonalds, a Vkuszno i Tocska azzal a szlogennel hirdette magát, hogy ugyanazt árulják, csak finomabb verzióban. 

Egyébként nem először panaszkodnak a vásárlók az orosz étteremlánc termékeinek minőségére: volt, aki azt állította, hogy kispórolják a húst a sajtburgerekből, valamint lejárt sajtszószt adtak a sajtburgerhez. Más a krumplik szomorú ábrázatát kifogásolta.

Az orosz Paris Hilton is kiakadt

A lap felidézi, hogy a nem egyszer orosz Paris Hiltonként is emlegetett Kszenia Szobcsak, aki egyben az orosz ellenzék egyik legismertebb nőalakja, egy orosz televízióműsorban adott hangot a penészes és rovarlábas burgerügynek.

Úgy tűnik, mégsem sikerült a McDonald’s szabványait tökéletesen megtartani, különösen, ami a termékminőség-ellenőrzést illeti. Csak ma három olyan eset futott be, amikor penészes hamburgert adtak a vásárlóknak. Ebből két eset az én követőimmel történt meg

– ezt már Telegram-csatornáján posztolta a népszerű orosz celeb.

Kszenia Szobcsak egyúttal felszólította az orosz étteremlánc vezetőségét, hogy fejezzék be az emberek mérgezését a penészes burgerekkel és még ki tudja mivel!

Hidegháborús szimbólumból újabb háborús szimbólum

A McDonald’s májusban jelentette be, hogy végleg kivonul az orosz piacról, azaz eladja harminc év masszív oroszországi jelenlét után helyi üzleteit. Minderre azt követően került sor, hogy a vállalat március elején közölte, ideiglenesen bezárja oroszországi éttermeit, és szünetelteti tevékenységét az orosz piacon.

Az amerikai vállalat egy már meglévő orosz licenctulajdonosnak, Alexander Govornak adta el az oroszországi üzletágat. Annak az Alexander Govornak, aki 2015 óta volt licenctulajdonos, és összesen 25 McDonald’s éttermet üzemeltetett Szibériában. Az orosz tulajdonoshoz került a teljes étteremportfólió, így júniusban ötven McDonald’s orosz utódétterem nyílt meg Moszkvában és környékén.

A Vkuszno i Tocska vezérigazgatója, Oleg Paroev azt ígérte, szeptemberre újranyit mind a 850 korábbi McDonald’s étterem, a már újramárkázott orosz verzióban.

Az első oroszországi McDonalds éttermet Moszkvában nyitották meg, röviddel a berlini fal leomlása után, és nem mellesleg erős szimbóluma volt az Egyesült Államok és a Szovjetunió közti hidegháborús feszültség enyhülésének.

A McDonalds mellett olyan amerikai óriások is kivonultak a nyugati szankciókkal Oroszországból, mint a Pepsi, a Coca-Cola vagy a Starbucks.

(Borítókép: Vkuszno i Tocska gyorsétterem 2022. június 12-én Moszkvában. Fotó: Contributor / Getty Images)

Rovatok