Index Vakbarát Hírportál

Putyin elárulta, hogyan alakul az olaj- és gáztermelés Oroszországban

2022. július 8., péntek 18:38

Oroszországban az év elejétől május végéig az olajtermelés 3,5 százalékkal nőtt, a gáztermelés ugyanakkor csak elenyésző mértékben, két százalékkal csökkent az éves összevetésben – hangoztatta Vlagyimir Putyin orosz elnök a kormánytagokkal az üzemanyag- és energiakomplexum helyzetéről folytatott megbeszélésen.

Az orosz elnök által ismertetett adatok szerint a júniusi olaj- és gázkondenzátum-termelés napi 10,7 millió hordó volt, 500 ezer hordóval felülmúlva a májusi termelést.

Putyin hangoztatta: ezt a stabil termelési szintet nagyrészt az ágazatnak nyújtott támogatással és a végrehajtott fejlesztésekkel, valamint a technológiai függetlenség erősítésével sikerült elérni.

Kiemelte továbbá, hogy

az exportszállítmányok egy részét gyorsan máshovÁ irányították át.

Az államfő szerint az olajjal szembeni szankciók több kárt okoznak azoknak, akik azt kivetették. Szerinte az embargó következményei katasztrofálisak lehetnek a globális energiapiacra: „azt látjuk, hogy a Nyugat a kitermelés növelésére akar kényszeríteni más olajexportáló országot, de a globális energiapiac nagyon nyugodt, stabil, nem tűri ezt”.

Európában lassan energiakorlátozások lesznek

Németország most már egyre nagyobb bajban van. Folyamatosan érkeznek a figyelmeztetések a közelgő energiaellátási nehézségekre, mivel Oroszország folyamatosan csökkenti az Európába irányuló földgázszállításokat. Európa-szerte egyre romlanak a kilátások. Emellett egyre inkább úgy tűnik, hogy Európa bajban lesz: nyáron nem fogja tudni feltölteni a gáztározóit.

Az energiaexport által Oroszország folyamatosan növeli tudja a befolyását Európára.

Ezt fegyverként használja céljai eléréséhez, ennek pedig Németország lehet az egyik legnagyobb vesztese – ahogy arról korábban már beszámoltunk. Az európai uniós döntéshozók számára az energiafogyasztás rövid, közép- és hosszú távú csökkentése központi elemmé vált.

A néhány országot érintő szelektív csökkentések után Oroszország 60 százalékkal csökkentette a Németországba irányuló fő gázvezetékének kapacitását, és számos más uniós tagállamban is visszavágta vagy leállította az exportot. Az európai földgázárak több mint 50 százalékkal emelkedtek, az áramárak pedig 2021 decembere óta soha nem látott szintre nőttek. Az olajárak közben szintén rekordközeli magasságokba törtek: globálisan csökkent a kínálat, visszaesett az orosz export, a finomítókapacitás pedig véges. 

(Borítókép: Vlagyimir Putyin. Fotó: Grigory Sysoyev / AFP)

Rovatok