Index Vakbarát Hírportál

Mol: Több hónapra elegendő üzemanyag-tartalékunk van

2022. július 10., vasárnap 10:29

Nagyon érzékeny jelenleg az üzemanyag-ellátási helyzet Magyarországon, a hazai import jelentős része ugyanis kiesett, a nyár pedig kiemelt forgalmú időszak, a vakációk kezdete után általában 30-40 százalékkal nő a kereslet − mondta el Ratatics Péter, a Mol magyarországi operatív működésért felelős ügyvezető igazgatója.

Pillanatnyilag nincs üzemanyaghiány, de semmi nem garantálja, hogy ez így is marad. Az ársapka miatt a hazai import jelentős része kiesett, mert a külföldi nagykereskedők nem érdekeltek abban, hogy ezen az áron értékesítsék az üzemanyagot – nyilatkozta Ratatics Péter a Portfoliónak

A Mol magyarországi operatív működésért felelős ügyvezető igazgatója szerint a nyár mindig egy nagyobb forgalmú időszak, az orosz kőolajembargó miatt pedig Európában nem zárható ki az időszakos áruhiány, hiszen Oroszország szerepe az üzemanyagimportban is jelentős. 

A helyzetet súlyosbítja, hogy a schwechati finomító karbantartási újraindulása várhatóan több hónapot csúszik, ezért a Mol úgy számol, hogy az OMV időszakosan nem lesz képes annyi terméket importálni, mint korábban – tette hozzá.

Ráadásul a finomítókban rendszeresen kötelezően karbantartásokat, leállásokat kell végezni. Pozsonyban július 20-ig tart a finomítói leállás, a Dunai Finomító pedig augusztusban és októberben nagyjából egy-egy hónapra áll le részlegesen.

A vezető elmondása szerint a Mol megfelelő mennyiségű tartalékkal rendelkezik. Magyarország még a legnagyobb vészhelyzet esetén is, ha esetleg valami miatt minden forrás megszűnne, több hónapig képes lenne biztosítani az ellátást.

Ratatics Péter úgy látja, az ársapka torzítja a piacot, és visszaélésekhez vezet. Az import jelentős része kiesett, pedig a magyar piacnak szüksége van az importra. Ezeket az észrevételeket jelezték a kormányzatnak.

A céllal ők is egyetértenek, hiszen magyar vállalatként fontos számukra az ellátás biztonsága, azonban hangsúlyozta, hogy a Mol árazása nem költség-, hanem versenyalapú.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok