Index Vakbarát Hírportál

Oroszország kevesebb gázt szállít Olaszországba

2022. július 11., hétfő 12:35

Oroszország mintegy harmadával csökkentette az Olaszországba irányuló gázszállításait. A közel 60 millió lakosú ország gázimportjának nagy részét Oroszországból kapja.

Oroszország mintegy harmadával csökkentette az Olaszországba irányuló gázszállításait – jelentette be hétfőn a részben állami tulajdonban lévő Eni olasz energiaszolgáltató a Gazprom orosz állami vállalattól kapott tájékoztatásra hivatkozva.

A közlemény szerint a szokásos napi 32 millió köbméter helyett hétfőn napi 21 millió köbmétert szállítanának. Amennyiben „új és jelentős változások” következnének be, az Eni további információkat kíván nyújtani – tették hozzá.

Az ukrajnai háború kitörése óta Mario Draghi miniszterelnök kormánya függetleníteni akarja magát az orosz gázszállításoktól. A közel 60 millió lakosú ország gázimportjának nagy részét Oroszországból kapja.

Az olasz kormány megállapodásokat kötött más gázszállítókkal, például Azerbajdzsánnal, Katarral és Algériával. Olaszország azóta két terminált is vásárolt a cseppfolyósított földgáz tárolására és újragázosítására a Snam gázhálózat-üzemeltetőn keresztül.

Rovatok