Index Vakbarát Hírportál

Holoda Attila: A lakosság fele biztos, hogy többet fizet

2022. július 16., szombat 05:49

Az energetikai szakértő szerint torzít a kormány átlagfogyasztás-számítása, és valószínűbb, hogy a háztartások felét érintik majd a jóval magasabb energiaszámlák.

A háztartások fele megugrott gáz- és villanyszámlát fizethet jövő hónaptól, biztosan torzít a kormány számítása arról, hogy hány háztartást érint majd az átlagfogyasztás feletti piaci ár – mondta Holoda Attila, a második Orbán-kormány egykori energetikai helyettes államtitkára. Szerinte ugyanis az átlagot lefelé húzzák a hétvégi házak és a vendégházak alacsonyabb fogyasztása is.

Orbán Viktor miniszterelnök reggeli rádióinterjújában arról beszélt, hogy a családok 75 százalékát nem érinti a változás, mert az átlagosnál kevesebbet fogyasztanak. A szakértő szerint megélhetési válság fenyegeti emiatt az alacsonyabb jövedelmű háztartásokat, mert korszerűtlenebb házakban élnek. 

Ez jónéhány családot olyan nehéz helyzetbe hoz majd, hogy a család költségvetésének 30–40, akár 50 százalékát is elviheti majd a rezsi 

– mondta Holoda Attila az RTL Klub Híradójának. A riportban idézték a GKI Gazdaságkutató elemzését arról, hogy a rezsicsökkentés részleges kivezetése miatt most rosszabbul járhat majd a környezettudatos elektromos autóra váltó réteg, aki eddig otthon töltötte az autóját, mint az, aki az ársapkás benzint tankolja a kocsijába. De a fűtéskorszerűsítések egy része is ráfizetésessé válhat.

Molnár László, a GKI vezérigazgatója szerint akinek áramról működtetett hőszivattyúval ellátott fűtési rendszere van, az majdnem biztos, hogy nem fog beleférni az átlagfogyasztási keretbe. „Jól láthatóan egy kapkodó intézkedés volt: reggel összegyűltek, délutánra megvolt a döntés, nyilván sok hatásvizsgálat nem volt előtte” – jegyezte meg Molnár László. 

Németh Szilárd a HírTV-ben csütörtök este úgy nyilatkozott, hogy valamiféle kompenzáción dolgoznak a magasabb számlák miatt, illetve ha vége a háborúnak, szerinte visszaállhat az eredeti rezsicsökkentés.  

(Borítókép: Holoda Attila. Fotó: Barakonyi Szabolcs / Index)

Rovatok