Index Vakbarát Hírportál

Szakértő: Idehaza drágább a villamos energia, mint Németországban

2022. július 30., szombat 10:41

Balogh József energetikai szakértő szerint Magyarországon drágább a villamos energia, mint Németországban, annak ellenére is, hogy nem könnyű összevetni a két ország energiaárait. Két település polgármestere válasz nélkül maradt, miután az MVM-nél érdeklődtek a villamos energia és a földgáz beszerzési áráról.

A Borsod-Abaúj Zemplén megyei Jákfalva és a Baranya megyei Drávaszerdahely számára érdeklődtek az energiaárakról, viszont zárt ajtók fogadták őket. Az MVM részéről válasz nélkül maradt drávaszerdahelyi polgármester, Alpár György elmondta, ez cseppet sem lepte meg. Az Index korábban beszámolt arról, hogy az átlag felett fogyasztóknak mennyiért adja az MVM az áramot.

A polgármestereket az érdekelte volna, hogy az önkormányzatok milyen elszámolásban lesznek a szolgáltatókkal és mennyi most 1 kilowattóra villamos energia, valamint egy köbméter földgáz tényleges nettó beszerzési ára. 

A legnagyobb európai árnál is drágább a magyarországi

Jákfalva polgármestere, Vilcsek Ernő szerint a családok 77 százalékát fogja érinteni a rezsiemelés, az áram esetében ez az arány pedig 89 százalék.

Balogh József energetikai szakértő az ATV Híradónak elmondta, szerinte rendkívül nehéz összehasonlítani a különféle országokban meghatározott energiaárakat, viszont egyértelműen kitűnik, hogy Németországhoz képest Magyarországon nagyobb a villamosenergia költsége.

Az európai árnak, ha vesszük a legnagyobbat, a németet, ahhoz képest is jóval drágább, olyan 60-70 euró/Megawatt órával drágább

– állította a szakértő.

Rovatok