Index Vakbarát Hírportál

Egyre nagyobb bajban a magyar kutak, több helyen már nincs üzemanyag

2022. augusztus 8., hétfő 17:43

Már a százhoz közelít azoknak a magyar benzinkutaknak a száma, ahol egyáltalán nem lehet üzemanyaghoz jutni, és van olyan töltőállomás, ahol már elfogyott az augusztusra szánt mennyiség fele. A szakértő szerint a tankolási korlátozások mértéke azért tér el jelentősen egymástól a különböző kúthálózatokon, mert erről nincs egységes szabályozás.

Az ATV Híradó beszámolója szerint utoljára péntek este kaptak üzemanyagot az egyik balassagyarmati benzinkútnak az üzemeltetői, ami állításuk szerint pillanatokon belül elfogyott, így most hétfőn már ki sem nyitottak.

Az augusztusra szánt mennyiség fele már elfogyott, és még csak nyolcadika van. Nem tudjuk, hogy ha most megint rendelünk üzemanyagot, akkor fogunk-e kapni, illetve ha kapunk, mennyit kapunk

– fogalmazott Tóth András, a Xhénia Kft. ügyvezetője a csatorna megkeresésére. 

A Mol most úgy döntött, egy nap alatt egy autó csak egyszer tankolhat a kúthálózatán, függetlenül attól, milyen áron vételez üzemanyagot a sofőr.

Más társaságok is alkalmaznak korlátozó szabályozásokat, hogy a kutak ne száradjanak ki: az OMV-nél ötven litert lehet egyszerre tankolni, a Shell kútjain maximum nyolcvanezer forintért lehet üzemanyagot vásárolni, a Lukoilnál pedig egyszerre csak húsz liter töltését engedélyezik.

A cégek saját hatáskörben döntenek arról, hogy hány liter üzemanyagot vagy mekkora összeghatárig tankolhatunk az autónkba – jelezte Balogh József energiapiaci szakértő, aki hozzátette: az érdekes kérdés, hogy ezeket a korlátozásokat a fogyasztók a fogyasztóvédelemnél vagy bíróság előtt megtámadhatják-e, bár ő ilyenről még nem tud.

Balogh azt is elmesélte, hogy hallott egy olyan szabolcsi faluról, ahol naponta csak nyolcezer forintig lehet tankolni.

A szakértő egy fotót is küldött az ATV-nek egy váci kútról, ahol nem sokkal 12 óra után már nem lehetett tankolni. Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezetője már száz körülire becsüli azoknak a kutaknak a számát, amelyek nem üzemelnek, mert nem kapnak üzemanyagot.

A szakértők úgy saccolnak, hogy augusztus közepe lehet a legkritikusabb az üzemanyag-ellátás szempontjából, ezért nem tartják elképzelhetetlennek a további korlátozások bevezetését sem. Szerdától ugyanakkor jóval olcsóbb lesz az üzemanyag.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok