Index Vakbarát Hírportál

Kétszer is drágul ősszel a gáz

2022. augusztus 9., kedd 07:21

A kormányzat legújabb közleménye szerint augusztus és december között nem az egységes 747 forint/köbméter lesz a földgáz átlagfogyasztás feletti ára a lakosság számára, hanem szeptemberig 732,4 forint, majd ezután év végéig 752,5 forint.

Egy friss kormányzati közlemény arra figyelmeztet, hogy nem egységesen 747 forint/köbméter lesz augusztus és december között az átlagfogyasztás feletti részre a lakossági gáztarifa, mint ahogy arról mi is beszámoltunk korábban. A közlemény szerint két lépcsőben emelkedik majd az energiahordozó ára.

ENNEK ÉRTELMÉBEN AUGUSZTUSBAN ÉS SZEPTEMBERBEN 732,4, MÍG OKTÓBER ÉS DECEMBER KÖZÖTT 752,5 FT LESZ A FÖLDGÁZ lakossági PIACI ÁRA  az átlagfogyasztás feletti mennyiségre.

Ez tehát azt jelenti, hogy az éves szinten 1729 köbméternél többet fogyasztók esetén júliusról augusztusra lesz az első komoly áremelés (hiszen elosztási területtől függően 99,95–104,65 forint/köbméter helyett 732,4 forint lesz a gáz ára), majd ehhez képest egy további kismértékű áremelés is bekövetkezik 752,5 forintra szeptemberről októberre – számolta ki a megjelentek alapján a Portfolio.

A kormány a nagycsaládosok által kedvezményesen felhasználható gázmennyiséget is módosítja, ennek értelmében összevezetik a rezsicsökkentett gázmennyiség (1729 köbméter) és a nagycsaládos kedvezményes gázmennyiség szabályait (3 gyermek esetén plusz 600 köbméter, minden további gyermek esetén további 300 köbméter).

Annak érdekében, hogy bárki könnyedén ki tudja számolni a rezsijét, az Index elkészítette saját kalkulátorát, amelyet ide kattintva tud elérni.

A Portfolio adatai szerint a kedvezményre jogosult 300 ezer családból eddig mindössze 26 ezren vették igénybe, ezért a Technológiai és Ipari Minisztérium egy külön közleményt is kiadott, hogy felhívja rá a jogosultak figyelmét.

(Borítókép: Nagy Tamás / Index)

Rovatok