Index Vakbarát Hírportál

Jó hír érkezett a feltöltőkártyás áramfogyasztóknak

2022. augusztus 11., csütörtök 18:30

Visszamenőlegesen kompenzálja az MVM azon feltöltőkártyás ügyfeleit, akik szeptemberig piaci áron vették az energiát. Az áramszolgáltató kiegészítését Jámbor András politikus vette észre, aki megköszönte az intézkedést azoknak a névtelen MVM-es vagy kormánytagoknak, akik észlelték a problémát, a figyelemfelhívásukat, és átalakították a rendszer.

Az MVM honlapjára kikerült tájékoztatás szerint a kormány úgy döntött, hogy szeptembertől a követhetetlen napi elszámolási gyakorlat helyett az éves elszámolásra térnek át, és az MVM hibájából rosszul járt ügyfeleket kompenzálják – írja Jámbor András, a Párbeszéd képviselője hivatalos Facebook-oldalán.

A MVM visszamenőlegesen kompenzálja az addigi lakossági piaci áron feltöltött mennyiségeket, és az erről érintett ügyfeleket írásban tájékoztatják. 

A képviselő bejegyzésében idézi az áramszolgáltatót, miszerint módosítani fogják az elszámolás módját annak érdekében, hogy az könnyebben nyomon követhető legyen. A módosított elszámolás szerint kedvezményes áron lehet majd tölteni, amíg a felhasználó el nem éri az évesen kedvezményesen igénybe vehető mennyiségi határt (2523 kWh), azt követően pedig a magasabb, lakossági piaci áron.

Az MVM honlapján az áramszolgáltatásra vonatkozó részletes információknál a Hogyan érinti az előrefizetős mérősöket az áremelkedés? kérdésre adott válaszukban azt írják, a módosított elszámolási rendszer bevezetése szeptemberben várható, a kompenzáció az addig lakossági piaci áron feltöltött mennyiségre vonatkozik.

Jámbor András azonban megjegyezte, hogy még előző nap is kapott egy üzenetet, amelyben valaki még olyan számlát kap kézhez, amelyen még az előző változás nem volt érvényben. Ezért a képviselő szerint még nem szabad hátradőlni, mivel a kárpótlásról szóló rész még így is elég tág, és nem lehet tudni, hogy pontosan ki kapja. 

Ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy aki elhasználja az éves keretét, azután már csak piaci áron vehet energiát, ezért úgy véli, emiatt sokan bajba kerülhetnek majd jövőre, amikor a rezsicsökkentés véget ér.

A rezsicsökkentés csökkentése

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Németh Szilárd kormánybiztos a július 13-i Kormányinfón jelentette be, hogy a kormány energia-veszélyhelyzetet hirdetettés a rezsicsökkentés eddig ismert formája is módosul.

Az intézkedés értelmében az eddig megszokott, rezsivédett gáz- és áramár csak az átlag magyar háztartás fogyasztásának mértékéig marad érvényben, aki havonta efelett használja a villamos energiát, illetve a földgázt, augusztustól már piaci árat lesz kénytelen fizetni.

A kormány által meghatározott átlagos havi fogyasztás villamos energiában 2523 kilowattóra/év, ami 210 kilowattóra havonta. Földgázban pedig 1729 köbméter/év, tehát 144 köbméter havonta.

Így a villanyért az éves átlagfogyasztásig egy kilowatt/óra áramot 36 forintért kapnak a magyar emberek. E szint felett 70 forint 10 fillér az áramfogyasztás ára. A gázfogyasztás tekintetében viszont az átlagfogyasztásig 102 forint a köbméterenkénti ár, míg az átlagfogyasztás felett 747 forint. Az Indexkalkulátorával pedig bárki kiszámolhatja, hogyan változik a rezsije a következő hónapokban.

Rovatok