Index Vakbarát Hírportál

Drágábban adta a cukrot, nem kevés pénzbírságot kapott az Aldi

2022. augusztus 17., szerda 06:14

Egymillió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Baranya Megyei Kormányhivatal az Aldi Magyarországra, mert a kiskereskedelmi lánc egyik pécsi boltja nem tett eleget a hatósági árszabályozásnak a cukor esetében.

Az eset még februárban történt, az elmarasztaló határozatot viszont csak most töltötték fel a fogyasztóvédelmi portálra, írja a Világgazdaság.

A hatóság 2022. február 1-jén tartott ellenőrzést, aznap, amikor a kormány átmenetileg árstopot vezetett be az egyes alapvető élelmiszerekre. A fogyasztóvédelem a pécsi Aldi-üzletben kiszúrta, hogy az egyik ismert márka kilós kiszerelésű kristálycukra 239 forintba került. 2021. október 15-én 229 forintba került a termék, vagyis a kiskereskedelmi lánc az engedélyezett árnál 10 forinttal drágábban kínálta a cukrot.

Az Aldi szerint adminisztratív tévedés történt, és haladéktalanul helyesbítette az árazást. A helyszíni szemle napján egyébként 64 túlárazott kristálycukorért fizettek a vásárlók.

A hatóság megállapította, hogy a rendelkezésre álló információk alapján a jogsértés csak az ellenőrzés napján, néhány órán keresztül állt fenn, illetve a vállalkozás az eljárásban együttműködő volt. Ugyanakkor állítása szerint nem tekinthetett el attól, hogy az Aldi kereskedelmi tevékenységének gazdasági súlya meghatározó, és hogy a hatósági árak rendelkezésének betartása kiemelkedően fontos a magyar családok védelme szempontjából.

Mindezeket mérlegre téve állapította meg az egymillió forintos bírságot a fogyasztóvédelem, közölte a VG.

Rovatok