Index Vakbarát Hírportál

Közvetlenül érkezhet földgáz Európába

2022. augusztus 22., hétfő 21:26

Kanada megvizsgálja annak lehetőségét, hogy keleti partvidéki kikötőiből közvetlenül Európába exportáljon cseppfolyósított földgázt (LNG) – jelentette ki Justin Trudeau kanadai miniszterelnök hétfőn, Olaf Scholz német kancellárral közös montreali sajtótájékoztatóján.

Kanada „megvizsgálja annak lehetőségét, hogy van-e értelme közvetlenül Európába exportálni LNG-t, van-e üzleti érdeklődés ez iránt. Jelenleg is folyik a gazdasági párbeszéd Kanada és Németország között” – fejtette ki a kanadai miniszterelnök.

Mindent megteszünk, ami csak lehetséges, hogy hozzájáruljunk a globális energiakínálat és a kapacitások növeléséhez rövid távon

– erősítette meg Justin Trudeau

A német autóipar kanadai beruházást tervez

Olaf Scholz német kancellár hétfő reggel Montrealban folytatott megbeszélést kanadai partnerével háromnapos kanadai látogatása elején, amelynek célja, hogy az elektromos gépjárművek gyártásában használt ritka fémek alternatív forrásairól és energiaügyi kérdésekről tárgyaljon.

Kanadai és németországi kormányzati és gazdasági források szerint a felek egyetértési nyilatkozatokat írnak alá a Volkswagen és a Mercedes-Benz vállalatokkal, miszerint ellátási láncokat fejlesztenek ki az olyan különleges fémek szállítása érdekében, mint a nikkel, a lítium és a kobalt. Mindkét megállapodás aláírását kedden jelentik be Torontóban a kanadai forrás szerint.

Herbert Diess, a Volkswagen vezérigazgatója és Markus Schäfer, a Mercedes-Benz műszaki főigazgatója is a német delegáció tagja. A szintén Kanadában tartózkodó Franziska Brantner gazdasági ügyekért felelős német államtitkár hétfőn megerősítette, hogy a német autóipar kanadai beruházást fontolgat a lítium közvetlen feldolgozása céljából.

Kanada szinte minden olyan nyersanyaggal rendelkezik, amellyel Oroszország is, azonban demokratikus és kiszámítható jogi környezetet kínál

– fejtette ki Franziska Brantner az MTI szerint.

Németország az orosz földgáz kifogyásától tart

Németország attól tart, hogy a tél folyamán tovább csökken az orosz földgázkínálat az Ukrajna orosz katonai megszállását követő nyugati szankciók miatti orosz megtorlás következtében – magyarázta Robert Habeck német gazdasági miniszter.

Kanada nyilvánvalóan támogatni kívánja német és európai barátainkat és szövetségeseinket rövid távú kilátásaik miatt

– hangsúlyozta Jonathan Wilkinson természeti erőforrásokért felelős kanadai miniszter. A tárcavezető hangsúlyozta: Kanada tiszta hidrogént is képes szállítani Németországnak és Európa több részének, ahelyett, hogy újabb LNG-terminálokat építene, mivel a világ igyekszik csökkenteni a fosszilis tüzelőanyagok felhasználását.

Kanada és Németország kedden Új-Fundland tartományban megállapodást ír alá tiszta hidrogén gyártása és németországi exportja érdekében, amely akár már 2025-ben elkezdődhet – tette hozzá a természeti erőforrásokért felelős kanadai miniszter.

(Borítókép: Olaf Scholz és Justin Trudeau (jobbra) sajtótájékoztatót tart Montrealban, Kanadában 2022. augusztus 22-én. Fotó: David Kawai / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok