Index Vakbarát Hírportál

A Gazprom bejelentette: nem indul újra az Északi Áramlat

2022. szeptember 2., péntek 18:34

Az Északi Áramlat üzemeltetője által közzétett szállítási adatok szerint szombaton várhatóan újraindul a szállítás a gázvezetéken – erről számolt be péntek délután a Reuters híre alapján. Cikkünk megjelenése után nem sokkal a Gazprom közzétett egy közleményt, amelyben azt írták: még mindig szivárog a gáz, ezért nem indul újra a szállítás.

A Gazprom néhány nappal ezelőtt jelentette be, hogy három napra le kell állítani a vezetéket karbantartások miatt. A bejelentésnek megfelelően augusztus 31-én, szerdán, hajnali négy órakor le is állt a szállítás.

Eredetileg úgy tervezték, hogy a szünet szombat hajnalig tart majd. A Reuters pénteken azt írta, hogy valóban újraindulhat a szállítás, mivel a gázvezeték üzemeltetője is olyan adatokat tett közzé, amelyből arra lehetett következtetni, hogy – a szokásosnál jóval kisebb mennyiségben ugyan, de – szombaton megint érkezik majd gáz.

Ezután viszont jött a Gazprom, amely közölte: nem fog újraindulni a szállítás szombaton.

Az orosz vállalat a Telegramon tett közzé egy közleményt, amelyben azt írták: a portovajai kompresszorállomáson – ahol a karbantartást végezték – a munkálatok közben észlelték azt, hogy szivárog az olaj,

és ennek következtében nem lehet biztonságosan üzemeltetni a gázturbinát.

A Gazprom szerint a hiba észlelésekor a gázvezeték karbantartásában részt vevő Siemens munkatársai is jelen voltak, és ők is aláírásukkal igazolták, hogy valóban szivárgott az olaj. Hozzátették: a meghibásodás miatt fel kell függeszteni az egész gázkompresszor egység működését. 

Ameddig a eszközöket meg nem javítják, addig a gázszállítást az Északi Áramlat gázvezetéken teljesen leállítjuk 

– írták, majd egy képet is közzétettek az olajszivárgásról.

A Gazprom arra nem utalt, hogy a hiba kijavítása mennyi időbe telhet, mindössze azt közölték, hogy – a Siemens szerint – ezeket a turbinákat csak „különleges” körülmények közt lehet megjavítani. 

Az oroszok már előtte is azt mondták, hogy leállhat

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő már a Gazprom bejelentése előtt is azt mondta: nincs garancia arra, hogy a vezetéket a közeljövőben nem kell ismét leállítani.

Nincs meg a szükséges technológiai háttér, és csak egy turbina működik, jobb lesz, ha ezzel számolnak. Nem a Gazprom hibája, hogy hiányoznak bizonyos nyersanyagok. Ennek következtében az egész rendszer megbízhatósága veszélybe került

– fogalmazott az elnöki szóvivő a Reuters szerint, arra utalva, hogy szerintük a szankciók nehezítik a gázvezeték üzemeltetését.

Oroszország már többször is leállította a vezetéket az utóbbi hetekben. Az oroszok rendszerint arra hivatkoztak, hogy javítások, karbantartások miatt történt, az európai politikusok azonban úgy vélik, hogy Oroszország és a Gazprom politikai okokból fegyverként használja ellenük az energiát. 

Mindeközben az Európai Bizottság elnöke azt is közölte, hogy a közeljövőben korlátozhatják az Oroszországból érkező gáz árát. Válaszul Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök azt mondta: ebben az esetben ők leállítják az exportot.

(Borítókép: Az Északi Áramlat gázvezeték a németországi Lubminban 2022. augusztus 30-án. Fotó: Lisi Nieser / Reuters)

Rovatok