Index Vakbarát Hírportál

Megfizethetetlenné válhat a krumplis tészta

2022. szeptember 4., vasárnap 11:33

Tíz év alatt harmadára esett a magyarországi termésmennyiség.

Tíz éve még 500-600 ezer tonnás termésekről beszéltünk hazánkban, de az utóbbi három év már 300 ezer tonnát sem hozott. Az idei eredmény várhatóan ezt is alulmúlja, olyannyira, hogy a szakértők 180 ezer tonnára teszik a 2022-es termésmennyiséget – írja a mezőhír.

Katasztrofális terméskilátások

Természetesen ez a brutálisan rossz eredmény is jelentős mértékben az aszály számlájára írható. Az sem jelent vigaszt, hogy Európa más országaiban is hasonló a helyzet. 

Németországban és Belgiumban az újkrumpli betakarítása két héttel korábban kezdődött idén, ami még kiváló minőséggel és átlagos mennyiséggel járt. A júliusban és augusztusban jött aszályos időszak azonban sokat rontott az őszi betakarítású burgonyán. 

Az Európai Unió burgonyatermesztés szempontjából meghatározó országaiban, Németországban, Franciaországban, Belgiumban és Hollandiában hiába bővült a termőterület félmillió hektár fölé, a szakértők mégis úgy látják, az idei betakarítás gyengébb eredményt fog hozni, mint a szintén aszályos 2018-as évben.

Átlag alatt teljesítünk

Magyarországon a sorozatos rossz termésátlagoknak is köszönhetően 2021-re 13 ezerről 7 ezer hektárra csökkent a burgonya vetésterülete. A tavalyi év viszonylag jobb őszi árakat hozott, ezért kicsit a burgonyavetési kedv, de a vetésterület így sem éri el a 8 ezer hektárt. Az országos termésátlagot 22 tonna alá várják a szakértők.

Ma a piacokon 300 és 500 forint között lehet egy kiló krumplit venni, de nem kizárt, hogy ha idén még a tavalyinál is kevesebb terem a burgonyából, akkor hatalmas áremelkedés jöhet és a krumplilángos, a krumplis tészta vagy a hasábburgonya feliratkozik a luxuscikkek közé. 

Rovatok