Index Vakbarát Hírportál

Azt sem tudják, min spóroljanak a britek

2022. szeptember 6., kedd 07:36

A brit vásárlók visszafogják a ruhavásárlást és más, nem létfontosságú cikkek beszerzését, hogy fedezni tudják az egekbe szökő közüzemi számláikat és a magasabb élelmiszerárakat – derült ki a kedden közzétett felmérésekből.

Mint arról lapunk beszámolt, a brit háztartások kétharmadában télre beáll az energiaszegénység, amennyiben a brit kormány a tervei szerint megvonja az energiaár-támogatást. Ez ellen indult egy civil kezdeményezés, melynek jelmondata „Ne fizesd ki a számlád!”.

Az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke, Liz Truss eközben segítséget ígért a megélhetési válság kezeléséhez, a British Retail Consortium pedig közölte, hogy a nagy üzletláncok és a nagyobb szupermarketek teljes forgalma csupán 1 százalékkal nőtt a múlt hónapban 2021 augusztusához képest, ami gyengébb a júliusi 2,3 százalékos növekedésnél.

Az eladások 0,5 százalékkal emelkedtek, ami a júliusi 1,6 százalékos növekedéshez képest lassulást jelent.

A számadatok nincsenek az inflációval kiigazítva, ami azt jelenti, hogy az eladások kismértékű növekedése sokkal nagyobb volumencsökkenést takar.

A nem alapvető kiadásokon spórolnak

„Aggasztó, hogy az augusztusi adatok jelentős visszaesést mutattak a ruházati eladásokban, abban a kategóriában, amely idén a legjobban teljesített, ami azt jelezheti, hogy a vásárlók visszavesznek a nem alapvető fontosságú kiadásokból” – mondta Don Williams, az adatelemzésben részt vevő KPMG kiskereskedelmi partnere a Reuters szerint.

A Bank of England előrejelzése szerint a brit gazdaság az év végén válságba kerül, és csak 2024 elején lábal ki belőle.

A Barclaycard adatai azt mutatták, hogy az alapvető cikkekre, például élelmiszerekre fordított kiadások pedig 7,2 százalékkal emelkedtek, ami a legnagyobb növekedés 2021 decembere óta.

(Borítókép: Yui Mok – PA Images/Getty Images)

Rovatok