Index Vakbarát Hírportál

Ötpontos tervvel állt elő az Európai Bizottság, így kezelnék az energiaválságot

2022. szeptember 7., szerda 16:30

Szerdán egy ötpontos tervet ismertetett Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, amelyeknek célja az Európai Uniót érintő energiaválság kezelése lenne.

A bizottság elnöke azt mondta, hogy Oroszország lépései és a klímaválság miatt „azonnali cselekvésre” van szükség. „Oroszország manipulálja az energiapiacainkat, és emiatt csillagászati árakkal nézünk szembe” – hangsúlyozta Ursula von der Leyen, majd ismertette az öt pontot, amelyet az Európa Bizottság javasolna: 

Az ötpontos terv bizonyos elemeiről –  például az orosz gáz árának korlátozásáról  – az Európai Bizottság elnöke már korábban is beszélt. „Nehéz időket élünk, és ez még sokáig így marad. De meg vagyok győzve arról, hogy az európaiaknak megvan a gazdasági erejük, a politikai akaratuk és az egységük ahhoz, hogy kézben tartsák a dolgokat” – kommentálta a most ismertetett javaslatokat Ursula von der Leyen a Politico szerint.

Pénteken megtárgyalják, jövő hét kedden jöhet az előrelépés 

Az Európai Unió energiaügyi miniszterei pénteken ülnek össze Prágában egy rendkívüli ülésen, hogy az energiaválság elleni lépésekről tárgyaljanak. Ursula von der Leyen arra is utalt, hogy az Európai Bizottság most ismertetett javaslatait is azon a találkozón fogják megtárgyalni, és

ha a miniszterek ezeket a javaslatokat támogatják, akkor az Európai Bizottság hivatalosan jövő hét kedden kezdeményezheti a terv megvalósítását. 

Szerdán a Financial Times megírta: az Európai Unión belül – a rezsicsökkentés miatt – Magyarországon kapják a legolcsóbban a gázt a háztartások.

(Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtótájékoztatót tart az EU brüsszeli központjában 2022. szeptember 7-én. Fotó: Kenzo Tribouillard / AFP)

Rovatok