Index Vakbarát Hírportál

Segítik a gyanús fegyvervásárlások nyomon követését a bankkártya-szolgáltatók

2022. szeptember 11., vasárnap 13:40

Az Visa szombaton közölte, hogy az amerikai fegyverkereskedők számára új kereskedői kategóriakódot vezet be, amely azonosítja a lőfegyverüzletek tranzakcióit.

A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) pénteken hagyta jóvá a kereskedői kód létrehozását a fegyverkorlátozó aktivisták nyomására, akik szerint ez segíteni fogja a gyanús fegyvervásárlások nyomon követését − közölte a Reuters hírügynökség. 

Az ISO új kereskedői kategóriakód létrehozására vonatkozó döntését követően a Visa folytatja a következő lépéseket, miközben biztosítja, hogy a Visa-hálózaton a régóta fennálló szabályainknak megfelelően minden legális kereskedelmet megvédünk

– áll a Visa közleményében.

A Mastercard pénteken közölte, hogy az ISO jóváhagyását követően most arra összpontosítanak, hogyan fogják ezt a kereskedők és bankjaik végrehajtani, mivel továbbra is támogatják a hálózatukon történő jogszerű vásárlásokat, miközben védik az egyes kártyabirtokosok magánéletét és döntéseit.

Az American Express közölte, hogy amikor az ISO új kódot dolgoz ki, a vállalat külső partnerekkel működik együtt a bevezetésén.

A kód alapján követni lehet majd, hogy a vásárló hol költött pénzt, de azt nem, hogy milyen termékeket vett.

Több vezető amerikai nyugdíjalap, köztük a New York-i és a kaliforniai kormányzati dolgozók nyugdíjalapjai részvényesi határozatokat nyújtottak be, amelyekben arra kérték a fizetési szolgáltatókat, hogy képviseljék az ügyet.

Egyes fegyverjogi aktivisták aggódnak, hogy az új kód jogosulatlan megfigyeléshez vezethet.

Az idei tömeges lövöldözések tovább fokozták a fegyvertartás ellenőrzéséről szóló, régóta tartó vitát Amerikában. Joe Biden amerikai elnök felszólította a kongresszust, hogy fogadja el a sorozatlövő fegyverek betiltását.

Rovatok