Index Vakbarát Hírportál

A vérontás hévégéje: csaknem száz lövöldözés volt az Egyesült Államokban

2022. július 18., hétfő 16:05

Az Egyesült Államok több nagyvárosából is „tömeges lövöldözésekről” számoltak be az ünnepi hosszú hétvégén, a hatóságok szerint ilyen incidenseket jelentettek többek között Chicagóban, New Yorkban és Washingtonban is.

Baltimore, Chicago, Washington, D.C. és New York városa is azok közé a helyek közé tartozott, ahonnan tömeges lövöldözésekről számoltak be a vasárnapi Juneteenth, a rabszolgaság eltörlésének emléklapjának hétvégéjén. Csak a szombattól hétfőig tartó időszakban legalább hét „tömeges lövöldözés” történt, és az ilyen eseményeket számontartó Gun Violence Archives által összeállított adatok szerint ilyen incidenseket jelentettek Dél-Karolinából, a floridai Miamiból, a michigani Detroitból és Grand Rapidsból, valamint a texasi San Antonióból is − írta meg a Fox News.

A Gun Violence Archives meghatározása szerint a „tömeges lövöldözésnek” az számít, amelynek legalább négy halottja vagy sérültje van, magát az elkövetőt nem számítva. 

A chicagói rendőrség összesen 44 lövöldözésről számolt be, 61 sebesülttel, péntek este 6 órától hétfőig, a kedden közzétett statisztikák szerint. A városban tíz gyilkosság történt a hétvégén.

A keleti parton négy ember sebesült meg egy tömeges lövöldözésben péntek este fél 11 körül a marylandi Baltimore-ban − közölte a rendőrség. A kiérkező rendőrök egy 50 éves nőt és két 33 és 46 éves férfit találtak lőtt sebekkel.

A washingtoni fővárosi rendőrség 18 lövöldözésről és 24 sebesültről számolt be csütörtök és vasárnap között. A lövöldözések áldozatai közül öten belehaltak sérüléseikbe, az öt haláleset közül az egyik oka gondatlanságból elkövetett emberölés volt − közölte a rendőrség.

New York-i rendőrség (NYPD) összesen 24 lövöldözésről és 41 sebesült áldozatról számolt be péntektől hétfőig, ezekben három ember halt meg. 

(Borítókép: A NYPD tisztjei egy lövöldözés helyszínén New York-ban 2022. július 11-én. Fotó: Shannon Stapleton / Reuters)

Rovatok