Index Vakbarát Hírportál

Visszakerül a polcokra a közkedvelt mustár októbertől

2022. szeptember 17., szombat 20:01

Az éghajlati problémák okoztak terméskiesést, ezért a francia boltokban már a háború előtt hiány alakult ki dijoni mustárból. Hosszú ideig háztartásonként egy üvegre korlátozták a beszerzési limitet. A termelők most bejelentették, októbertől nagyobb készlet áll rendelkezésre a termékből.

Még a 2021-es hőhullám elpusztította a mustármagtermés felét Kanadában, ahonnan a franciaországi vetőmagok 80 százaléka érkezett, a maradék 20 százalékot Burgundiában termesztették, így a mustárfogyasztó franciák sokáig erre a szűkös készletre szorultak.

A világ különböző pontjait sújtó éghajlatkárok miatt is fontosnak tartjuk a termelés hazai arányát növelni

– nyilatkozta a francia AFP hírügynökségnek Luc Vandermaesen, a mustártermesztőket és -gyártókat tömörítő Burgundiai Mustárszövetség (ABM) elnöke.

A rovarkárok már 2017–2021 között a harmadára, 12 ezer tonnáról 4 ezerre csökkentették a termést, mivel olyan növényvédő szereket tiltottak be, amik a kártevőt addig hatékonyan elpusztították, pedig a szükségletek szerint 16 ezer tonnára lenne igény.

A középkor óta világhírű és közkedvelt dijoni mustár megmentésére júniusban felhívást intéztek a francia gazdákhoz, hogy a vetési területet növeljék 4 ezer hektárról tízezerre, motiválásukra a mustármag forgalmazási árát megduplázták.

Ezután a vártnál is nagyobb területen termesztettek Burgundiában, a gazdák száma pedig százhatvanról ötszázra nőtt

– közölte Jérome Gervais, a Côte d’Or mezőgazdasági kamara mustárszakértője. „Ennek köszönhetően októbertől visszatér a francia boltok polcaira a dijoni mustár, 2023-ra pedig teljesen megszűnik a hiány” –  jelentette ki Luc Vandermaesen.

Rovatok