Index Vakbarát Hírportál

Megvannak a részletek, indul a hatósági áras tűzifaprogram

2022. szeptember 18., vasárnap 08:35 | aznap frissítve

Személyesen, telefonon és e-mailben is van lehetősége a lakosságnak jelezni igényét a hatósági áras tűzifaprogramba, melynek részleteiről Nagy István agrárminiszter számolt be.

Elindul a hatósági áras tűzifaprogram, az erdőgazdaságoknál már lehet jelentkezni a vásárlási szándékkal. Az igényt személyesen, telefonon és e-mailben is lehet jelezni – tájékoztatta a szerkesztőségünket az Agrárminisztérium.

Nagy István agrárminiszter a közleményben jelezte, hogy a döntéssel a lakosság maximált áron juthat tűzifához, amivel sok család a gázfűtést is kiválthatja.

Az állami erdőgazdaságoknál megtermelt tűzifa egységes áron vásárolható meg, háztartásonként legfeljebb 10 erdei köbméter mennyiségben az ország 152 értékesítési pontján.

A tárcavezető közölte, hogy Európában energiaválság alakult ki az orosz–ukrán háború, illetve a szankciós politika miatt, emiatt volt szükség arra, hogy a kormány megteremtse azt a lehetőséget, hogy ahol lehet, fával is lehessen fűteni a gáz helyett.

Már megkezdődött az őszi fakitermelési időszak és az erdészetek folyamatosan teljesítik a lakosság megrendeléseit. A fűtési időszakra elegendő tűzifamennyiség áll az ország rendelkezésére. Az őszi termelés a tervek szerint halad, melynek tűzifarészét az erdészetek a belföldi piacon értékesítik

– tette hozzá Nagy István, hangsúlyozva, hogy a tűzifaprogram elindulása az állami erdőgazdaságok kijelölt befizetőhelyein az igények fogadását, továbbá a megrendelt tűzifa árának befizetési kezdetét jelenti.

A megrendelt tűzifamennyiség készleteivel rendelkező erdőgazdaságok egyúttal az átadást is megkezdik. A programban hengeres tűzifa vásárolható, az átvételi pontról a felhasználási helyre történő szállításról a vásárlónak kell gondoskodnia.

Nagy István közléséből az is kiderül, hogy a tűzifaprogramban keménylombos, lágylombos és fenyő tűzifa alapanyag vásárolható, az egyes állami erdőgazdaságoknál adott területre jellemző fajösszetétel szerint.

Mint fogalmaznak, a programban a hengeres tűzifa egységes maximált, a forgalmi adót is tartalmazó tűzifa ára fajtánként, erdei köbméterenként a következő:

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter még a szeptember 8-i Kormányinfón jelentette be, hogy az energetikai nehézségek enyhítése érdekében a kormány tűzifa- és barnaszénprogramot is hirdet. 

(Borítókép: Soeren Stache / picture alliance / Getty Images)

Rovatok