Index Vakbarát Hírportál

Parragh László: Magyarország sem tudja kivonni magát a recesszió alól

2022. szeptember 20., kedd 12:12

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a jelenlegi helyzetet a rendszerváltás sokkjához hasonlította. Most az iparvállalatok és a termelőkapacitások megmentésére van szükség ahhoz, hogy a recesszió mértéke minél kisebb legyen.

Az MKIK elnöke szerint ha nem érkeznek meg az EU-források, akkor Magyarországnak devizakötvényeket kell kibocsátania. Óvatos és előretekintő költségvetési politikát kell folytatni ebben az időszakban,  mert a költségvetésnek nincs akkora mozgástere, hogy kiterjedt munkahelyvédelmi programokat jelentsenek be.

Parragh László szerint elkerülhetetlen a munkanélküliség növekedése az energiaárak brutális növekedése miatt. A mostani válságot a rendszerváltás sokkhatásához hasonlítaná a kamaraelnök, amikor az egész magyar termelési struktúra és az iparpolitika kérdőjeleződött meg.

Stabil energiabehozatalt hoztunk létre, de mi ezt csak csővezetéken tudjuk megtenni, nincs tengerpartunk, ahova tartályhajóval érkezhet az LNG, míg más országoknak ez is egy opció. Látni kell, hogy az energia árának a növekedése minden magyar makrofolyamatra negatív hatással van

– nyilatkozta a Portfoliónak az MKIK elnöke, aki szerint a világgazdaság három ezrelékét előállító Magyarország nem folytathat unortodox monetáris politikát. Ezt egyébként a jegybank már a nyáron kikérte magának, és közleményben utasította vissza Parragh László kijelentéseit. 

Az MKIK már évekkel ezelőtt felhívta a figyelmet többek között a gazdasági szerkezetváltás szükségességére is. Parragh szerint ha az unió időben tudná biztosítani a nekünk járó forrásokat, akkor kezelni lehetne a mérleghiányt.

Infláció elleni küzdelem vagy növekedés?

A kamara elnöke szerint nagy könnyebbséget jelentene, ha az ország megtakarításainak nagy része euróban lenne, de a helyzet nem ez. Az interjúban arról is beszélt, hogy el kell dönteni:

a növekedés támogatását vagy az infláció letörését választjuk-e. Ha az előbbit választjuk, még jobban elszáll az infláció, ha az utóbbit, akkor pedig bedől a növekedés.

A közelgő téllel kapcsolatban Parragh úgy fogalmazott, hogy a családoknak most a nyílászárók cseréjébe és a fűtés korszerűsítésébe lenne célszerű beruházniuk. Szerinte most nagyon hangsúlyos lesz a társadalmi szolidaritás kérdése, mert rengeteg elesett emberen kell majd segíteni a tél folyamán. Erre pedig az államnak fel kell készülnie. 

(Borítókép: Parragh László. Fotó: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok