Index Vakbarát Hírportál

Washington felszólította Európát: Azonnal fokozzák a biztonsági intézkedéseket!

2022. szeptember 28., szerda 16:47

Az európai kormányok az Északi Áramlat 1 és az Északi Áramlat 2 gázvezetéken érzékelt szivárgások után megerősítették a biztonsági előírásokat. A német haditengerészet is bevetésre került kivizsgálás miatt.

Jennifer Granholm amerikai energiaügyi miniszter szerint az európai országoknak és a régióba tartó LNG-szállítóknak az Északi Áramlat gázvezetékek elleni „nyilvánvaló szabotázs” miatt fokozott készültségben kell lenniük.

A Balti-tengeren Oroszország és a NATO között továbbra is feszült a helyzet

– mondta Morten Bodskov dán védelmi miniszter, aki arra számít, hogy Moszkva erői a térségben folytatják a kardcsörtetést. Érdekesség, hogy a szivárgásokról érkező hírek egybeestek egy új, norvég gázt Lengyelországba szállító vezeték megnyitásával.

A legfrissebb hírek szerint az Egyesült Államok sürgeti, hogy magasabb fokozatba kapcsoljon Európa, és fokozza a készültséget. Az amerikai kormány szerint az európai nemzeteknek ki kell alakítaniuk az energiabiztonságukat az Északi Áramlat gázvezetékek „nyilvánvaló szabotázsa” után. Az amerikai energiaügyi miniszter szerint ez magában foglalja az Európába jelenleg úton lévő cseppfolyósított földgázt szállító hajókra vonatkozó fokozott készültséget is – ahogy arról a Bloomberg beszámolt.

Az Egyesült Államok reméli, hogy európai szövetségesei gyorsított vizsgálatot folytatnak le, és azonosítják a felelősöket a vezetékek megtámadásával kapcsolatban

– mondta Jennifer Granholm, aki szerint Vlagyimir Putyin lépése, hogy fegyverként használja a gázt.

Az amerikai energiaügyi miniszter emellett kiemelte: minden nemzetnek sürgősen fel kell mérnie, hogy „milyen kockázatokkal jár, ha másik entitásra támaszkodik az energiaellátásban”.

A német infrastruktúra biztonsági fenyegetése

A német energetikai infrastruktúrát általános biztonsági fenyegetés veszélyezteti a német belügyminisztérium szóvivője szerint. Semmi nem utal arra, hogy az Északi Áramlatoknál tapasztalt szivárgás természeti jelenség következménye lenne – mondta a német kormányszóvivő, hozzátéve, hogy a csővezetékeket ki kell üríteni, mielőtt megkezdik a kivizsgálást.

Közben a Naftogaz ukrán energetikai vállalat szerint a Gazprom már kifizette az októberi tranzitdíjakat.

Ez a hír pedig egy kicsit mérsékelte az Ukrajnán keresztül Európába irányuló gázszállítással kapcsolatos aggodalmakat. A Gazprom kedden késő este közölte, hogy fennáll a veszélye annak, hogy Oroszország egy jogi vita megtorlásaként szankciókat alkalmaz a Naftogaz ellen. Amennyiben ez megtörténik, a Gazprom nem fizetné ki az ukrajnai tranzitdíjakat. 

(Borítókép: Jennifer Granholm amerikai energiaügyi miniszter felszólal a Sydney Energy Fórumon 2022. július 12-én. Fotó: Brook Mitchell / AFP)

Rovatok