Index Vakbarát Hírportál

Jelentősen emelkedett az olajár

2022. október 3., hétfő 16:53 | aznap frissítve

A kőolaj ára több mint négy dollárral emelkedett hétfő kora délután azokra a várakozásokra, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és a kartellen kívüli nagy olajtermelők informális szövetsége, az OPEC+ több mint egymillió hordóval csökkentené napi olajtermelését, ami a legnagyobb visszafogás lenne a pandémia kezdete óta.

Az OPEC+ az OPEC-országokat és szövetségeseit, például Oroszországot tömöríti, amely a kérések ellenére nem növelte a kitermelést, hogy az olajárak csökkenjenek, hanem épp ellenkezőleg: visszafogta a termelést, és drágulást eredményezett. 

Mint arról beszámoltunk, az OPEC+ legnagyobb termelője, Szaúd-Arábia jelentette be, hogy a csökkenő olajárak és a hónapok óta tartó súlyos piaci változékonyság indokolja a csökkentett termelést.

Az északi-tengeri Brent olajfajta ára hordónként 4,12 dollárral (4,84 százalékkal), 89,26 dollárra nőtt 14.30 órára.

Az OPEC+ forrásai arról számoltak be a Reutersnek, hogy a tervek szerint több mint egymillió hordó napi termeléscsökkentésről határoznak október 5-én, szerdán az OPEC székhelyén, Bécsben, ahol a szövetség tagjai hosszú idő után először személyesen vesznek részt a döntéshozatalkor.

A részben Szaúd-Arábia és Oroszország által szorgalmazott termelés-visszafogással a kőolaj árának utóbbi időszakban tapasztalt csökkenését kívánják megállítani. Az árak az elmúlt hónapban jelentősen csökkentek a világgazdasággal kapcsolatos félelmek és az amerikai dollár változása miatt, miután az Amerikai Egyesült Államok központi bankja (Federal Reserve) kamatot emelt.

A Brent jegyzése 2,2 százalékos emelkedéssel zárta az elmúlt hetet, de szeptemberben 8,8 százalékkal, a harmadik negyedévben 23 százalékkal gyengült.

(Borítókép: Heinz-Peter Bader / File Photo / Reuters)

Rovatok