Index Vakbarát Hírportál

Sokáig drága maradhat az egyik alapvető élelmiszer

2022. október 4., kedd 13:22

Sok termékhez hasonlóan a drágulás az egyik alapvető élelmiszerünket sem kíméli. Már akadnak olyan üzletek, ahol közel ezer forintot kérnek egy doboz tojásért, amely 10 darabot tartalmaz. A szakértők egyhamar nem is számítanak árcsökkenésre.

A hazai tojástermelés öt százalékát adó lajosmizsei Mizsetáp Kft. tulajdonos-ügyvezetője, Kollár Csaba mintegy három évtizede foglalkozik tojástermeléssel, és korábban még nem látott olyat, hogy a duplájára vagy akár a három-négyszeresére emelkedjenek a termelési költségek, a tojótyúkok és a szükséges takarmány ára. Szerinte példa nélküli az is, hogy az árak több mint egy éven keresztül magas szinten tartózkodjanak. 

„A csomagolóanyag-ipari alapanyagok és főként az energia árának az emelkedése csak az idén már megduplázta a tojás csomagolásához szükséges anyagok árát” – jelezte a szakértő, aki hozzátette: most nehéz helyzetben vannak azok az állattartók, akik nem halmozták fel a készleteiket. 

A baon.hu-nak nyilatkozó Kollár Csaba hangsúlyozta, a vásárolt anyagok, szolgáltatások, valamint a végtermékek ára korábban is kiszámíthatatlanul hullámzó volt. A múltban előfordultak jobb és kevésbé jó évek, a mostani azonban rendkívüli – mondta, utalva arra, hogy mindezek aggodalomra adhatnak okot az ágazat jövedelmezősége szempontjából, és elkerülhetetlenné teszik az árak további emelését. 

A cégvezető nem zárta ki, hogy egy doboz tojás ára akár tartósan is ezer forint körül alakulhat.

Kitért arra is, hogy a kiskereskedelemben 30–60 százalékos árrés jellemző. „Ha a drasztikusan megugró árak mellett például a felére csökkentenék a haszonkulcsot, akkor a kereskedelmi jövedelmezőség romlása nélkül a vásárlók jóval olcsóbban juthatnának a tojáshoz” – fűzte hozzá Kollár Csaba.

Rovatok