Index Vakbarát Hírportál

Megint belenyúltak: tovább emelkednek az üzemanyagárak

2022. október 6., csütörtök 14:49

A szerdai OPEC+-döntés után emelkedésnek indultak az amerikai gázárak, ugyanakkor az olajkitermelés csökkentésére vonatkozó intézkedések előtt is emelkedőben voltak. Most további áremelkedések várhatók.

Ahogy arról szerdán már beszámoltunk, az OPEC+ folyamatosan igyekszik gátat szabni az olajárak zuhanásának, ezért Oroszországgal karöltve bejelentette, hogy napi kétmillió hordóval csökkenti kitermelését. Az OPEC+ 2020 óta nem csökkentette ekkora mértékben a kitermelését, mint most.

Korábban az áremelkedés a piacon lassú és fokozatos volt, de ez hamarosan megváltozhat

– hívta fel rá a figyelmet a CNN. Az OPEC+ – amely nemcsak az olajkartellhez tartozó országokat, hanem más jelentős olajtermelőket, például Oroszországot is magában foglalja – szerdai döntése után az olaj határidős jegyzése két százalékkal emelkedett.

Nem hoztak eredményt a tárgyalások

A kőolaj és a benzin határidős jegyzései június közepe óta csökkentek, többek között a benzin és a kőolaj iránti keresletet csökkentő esetleges recesszióval kapcsolatos aggodalmak miatt. A nyári autózási szezon vége szintén csökkenti a keresletet, ami viszont lefelé nyomja az árakat.

A Biden-kormányzat tagjai keményen lobbiztak annak érdekében, hogy meggyőzzék az OPEC-országokat, hogy ne csökkentsék a kitermelést, és ezzel ne emelkedjenek az üzemanyagárak. A tárgyalások sikertelenek voltak. A Bloomberg értesülései szerint szerdán az amerikai tisztviselők telefonon próbálták elérni az öbölmenti államoknál, hogy próbálják meg blokkolni a termelés csökkentésére irányuló lépéseket.

(Borítókép: Egy motoros tankol a Mol töltőállomásán Budapesten, a Szentendrei úton 2017. március 23-án. Fotó: Marjai János / MTI)

Rovatok