Index Vakbarát Hírportál

Megszólalt a minisztérium, a távhőszámlák után is jár energiatámogatás a kkv-k számára

2022. október 7., péntek 09:59

A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) közlése szerint a távhőszámlák után is jár energiatámogatás a feldolgozóipari kkv-k számára, melynek részleteit is ismertette a tárca.

A távhőszámlák után is jár az energiatámogatás, a feldolgozóipari kkv-k az áram- és gázfogyasztásukon túl a távhőfelhasználásból származó költségnövekményük részleges kiváltására is igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást – tájékoztatta az MTI-t a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

A közlemény szerint a cégek negyedik negyedéves rezsiköltségeik növekményének feléhez igényelhetik majd az állami hozzájárulást. A felhívás módosításával az áram- és gázszámlák többlete mellett a megemelkedett távhőkiadások részleges átvállalására is van lehetősége az érintetteknek.

Mint írják, a pályázóknak vállalniuk kell, hogy 2024 végéig energiahatékonysági beruházást hajtanak végre, a programban ugyanis lehetőség van vissza nem térítendő támogatás igénylésére is a fejlesztési hitelhez kapcsolódó önerő kiegészítéséhez.

A kormány idén és jövőre 100-100 milliárdos keretösszeget biztosít a cégek működőképességének megőrzéséhez. A munkahelyek megtartása mellett a program a kkv-k rezsiterheinek tartós mérsékléséhez, a hazai ellátásbiztonság erősítéséhez is hozzájárul

– írta közleményében a tárca, hozzátéve, hogy a Feldolgozóipari KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program részletei az energiatamogatas2022.hu oldalon érhetők el, melyre október 20-án indul a regisztráció.

Új rezsiprogram

Még a szeptemberi Kormányinfó alkalmával jelentette be Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, hogy a kormány olyan rezsiprogramot fogadott el, amellyel az energiaintenzív termelő kis- és közepes vállalkozásokat (kkv) támogatja.

program október 1-jével indult és 2023 végéig tart. Összesen két fontos elemből áll: az egyik a működési költségek, a másik pedig a beruházások támogatása.

Rovatok