Index Vakbarát Hírportál

Négy évtizede nem kaptak ekkora emelést a nyugdíjasok Amerikában

2022. október 14., péntek 06:18

Az Egyesült Államok Társadalombiztosítási Hivatala csütörtökön bejelentette, hogy a jövő évtől 8,7 százalékkal emeli az idősek ellátását, válaszul az elmúlt négy évtized leggyorsabban növekvő amerikai inflációjára.

A változás mintegy 70,3 millió kedvezményezettet érint, köztük nagyjából 8 millió kiegészítő biztonsági jövedelemben részesülőt. Az időskorúakat képviselő AARP szerint a kiigazítás átlagosan havi 145 dollárral (64 ezer forinttal) növeli a társadalombiztosítási járulékot fejenként − közölte a The Washington Post

A társadalombiztosítási járulék az amerikai nyugdíjasok legjelentősebb nyugdíjazási jövedelemforrása, de az elmúlt évben bekövetkezett gyors áremelkedés csökkentette ennek az értékét. Az emelés segít az időseknek alkalmazkodni a magasabb megélhetési költségekhez, ugyanakkor tovább terheli a társadalombiztosítás kasszáját, és előre hozza azt az időpontot, amikorra a program vagyonkezelői alapja az előrejelzések szerint kimerül.

Bajban van az amerikai gazdaság

A csütörtökön bejelentett emelés a társadalombiztosítási kifizetések legnagyobb emelkedése az elmúlt mintegy négy évtizedben. A társadalombiztosítási hivatal az év elején 5,9 százalékkal emelte a program juttatásait, reagálva az alacsonyabb − de még mindig jelentős − inflációra 2021-ben. A változtatást életszínvonal-kiigazításnak, vagy COLA-nak (cost of living adjustment) nevezik.

A társadalombiztosítás által biztosított garantált juttatások, köztük az éves COLA, fontosabbak, mint valaha, mivel a magas infláció továbbra is problémát jelent az idős amerikaiak számára

− mondta Jo Ann Jenkins, az AARP vezérigazgatója egy nyilatkozatban. Az automatikus kiigazítás a társadalombiztosítás lényeges része, amely segít biztosítani, hogy a juttatás ne erodálódjon idővel az emelkedő árak miatt.

A társadalombiztosítási bejelentés nagyjából egy időben jelent meg a szövetségi kormány inflációról szóló külön havi jelentésével. Az infláció nagy gondot okoz a Biden-elnökségnek, és az amerikai gazdaság egyik legnagyobb problémájává vált, mivel a bérek nem tudnak lépést tartani az áremelkedéssel. A társadalombiztosítási kiigazítás mégis politikai előnyt jelenthet a kormányzat számára, amely így több pénzt küldhet amerikai idősek millióinak.

(Borítókép: Ute Grabowsky / Photothek / Getty Images)

Rovatok