Index Vakbarát Hírportál

Egyszerűbbé és gyorsabbá válhat a lakossági napelemek felszerelése

2022. október 14., péntek 21:16

Steiner Attila energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár tájékoztatása szerint a magyar kormány célja, hogy növelje a helyben rendelkezésre álló, környezetbarát napenergia hasznosítását. A politikus azt is bejelentette, hogy a szükséges uniós források megérkezése után energiatárolói támogatási programot indíthatnak.

Steiner Attila energetikáért felelős államtitkár fontos bejelentéssel jelentkezett hivatalos Facebook-oldalán: egyszerűbbé és gyorsabbá válik a lakossági napelemek felszerelése.

Azt írta: céljuk, hogy a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben foglaltaknak, valamint az ellátásbiztonsági szempontoknak megfelelően növeljék a helyben rendelkezésre álló, környezetbarát napenergia hasznosítását, mivel az ország természeti adottságai ezen a területen a legjobbak.

Hozzátette: az állami támogatásoknak köszönhetően a napenergia hasznosítása egyre nagyobb mértékben növekszik.

Hazánk már most a paksi atomerőmű kapacitásának több mint másfélszeresével – jelenleg körülbelül 3,3 gigawatt – működő napelemes kapacitással rendelkezik, és a 2030-ra tervezett 6 gigawattos célszámot már jóval hamarabb elérjük

– közölte az államtitkár.

A napelemes rendszerek telepítését megkönnyítenék, így felgyorsítják és egyszerűsítik a csatlakozás lehetőségét. Steiner szerint nagyon fontos, hogy a megnövekedett mennyiségű megújuló villamosenergia-termelés mellett fenntartsák a hálózat stabilitását és az ellátásbiztonságot

Ennek megfelelően az újonnan csatlakozó lakossági napelemes rendszerek részére ideiglenesen felfüggesztik a betáplálási lehetőséget.

Az érintett termelők továbbra is saját célra felhasználhatják az általuk megtermelt villamos energiát.

Az államtitkár azt tanácsolta, hogy az érintettek telepítsenek akkumulátort, hogy a megtermelt energia akkor is rendelkezésre álljon, amikor az időjárás nem teszi lehetővé a napelemek működését. 

A háztartások így nemcsak megtermelni, hanem tárolni is saját maguk tudják az energiát, azaz nem függnek a központi hálózattól.

Steiner Attila megerősítette, hogy ezek telepítését a kormány is népszerűsíti majd egy energiatárolói támogatási program indításával. Ez akkor válhat aktuálissá, amikor megérkeznek az európai uniós források.

A cél a háztartások energiabiztonságának erősítése

A betáplálás felfüggesztése várhatóan addig tart, amíg a hálózatfejlesztés és a kiegyenlítés utoléri a megújuló rendszerek növekedése miatti igényeket.

„A cél az, hogy a hálózat az eddiginél lényegesen több zöld energiát tudjon befogadni, ezért az Európai Unióval való tárgyalások lezárulását követően az uniós pénzügyi források jelentős részét a zöld átállásra és a villamosenergia-hálózat fejlesztésére tervezzük fordítani” – írta az államtitkár.

Steiner Attila úgy látja: ha ez megvalósul, akkor gyors és nagy mennyiségű megújuló energiát befogadni képes hálózat alakulhat ki Magyarországon, ami tovább erősítheti a magyar háztartások energiabiztonságát.

Drasztikusan megugorhat a napelemes rendszerek megtérülése

A Magyar Napelemes és Napkollektor Szövetség (MNNSZ) elnöke azt mondta az Indexnek, hogy óriási pazarlás történhet a napenergia-visszatáplálás megtiltásával, mivel a napközben fel nem használt energia később nem tud rendelkezésre állni, ráadásul duplájára nőhet a napelemes rendszer telepítésének megtérülése.

„A teljes szakmai közönséget meglepetésként érte a csütörtöki Kormányinfón elhangzott bejelentés” – mondta lapunknak Kiss Ernő, az MNNSZ elnöke, aki szerint a napelemek engedélyeztetésének gyorsítása és a villamos energia csökkentésének megoldása eddig kormányzati törekvés volt.

Bizonyos lobbiérdekek küzdenek egymás ellen az energetikai szektorban, ez most újabb mérföldkőhöz érkezett. Tavaly év eleje óta nem lehet kereskedelmi célú erőművet fejleszteni Magyarországon. Az ipari és kereskedelmi szereplőket korábban korlátozták, így ők már két éve nem táplálhatnak vissza energiát

– tájékoztatott Kiss Ernő, aki kiemelte: az intézkedéssel azonnal eltörlik nemcsak a háztartásokra vonatkozó visszatáplálást, hanem a szaldóelszámolást is.

Rovatok